Reclamă
Reclamă

Bogdan Cojocaru, președintele social-democraților ieșeni, a anunțat într-un comunicat de presă faptul că majoritatea proiectelor aflate în derulare în județul Iași au fost demarate sau finanțate sub administrația social-democrată de la Consiliul Județean.

Aceasta este o radiografie obiectivă a situației actuale în județ, care contrastează cu lipsa de investiții a politicienilor din PNL și cu faptul că aceștia au adus Iașul în prim-planul scandalurilor naționale, fiind acuzați de corupție, susține Cojocaru.

Cojocaru subliniază că proiectele majore lipsesc cu desăvârșire de la Consiliul Județean, iar cele mai importante lucrări continuă să se desfășoare pe baza proiectelor demarate în perioada 2016-2020, când județul era condus de o echipă social-democrată.

Printre exemplele de proiecte demarate sau finanțate în această perioadă se numără Spitalul pentru Copii Sfânta Maria, inclusiv extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe, axa Iași – Suceava, lucrările de la Casa Nicolae Gane și cele de la Casa Pogor, precum și investițiile în rețeaua de apă și canalizare.

Reclamă

Iașul în umbra altor județe în ceea ce privește investițiile

În ciuda cifrelor seci din bugete, situația investițiilor în Iași rămâne preocupantă în comparație cu alte județe din țară. Un exemplu relevant îl reprezintă aeroporturile din țară, care au beneficiat de fonduri considerabile pentru modernizare și extindere prin intermediul programelor europene, naționale sau locale.

Iașul a beneficiat și el de o finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare, gestionat de Ministerul Transporturilor, însă investițiile în aeroporturile din alte județe sunt mult mai semnificative.

De exemplu, Consiliul Județean Dolj a obținut aproape 100 de milioane de euro fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea Aeroportului Craiova, Aeroportul Internațional Maramureș are în desfășurare un proiect de modernizare în valoare de 134 de milioane de lei, fonduri europene nerambursabile, Aeroportul din Sibiu are lucrări în valoare de peste 270 de milioane de lei, finanțate atât din surse europene, cât și naționale, Aeroportul din Oradea are în derulare proiecte în valoare de peste 328 de milioane de lei, Aeroportul Satu Mare va beneficia de o investiție de peste 300 de milioane de lei, inclusiv cu fonduri europene nerambursabile, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca va fi modernizat cu aproximativ 150 de milioane de lei, iar Aeroportul din Brașov a fost modernizat cu peste 130 de milioane de euro.

Aceste cifre evidențiază diferența semnificativă dintre investițiile în infrastructura aeriană a Iașului și cele ale altor județe.

Prejudiciu de imagine adus Iașului din cauza scandalurilor penale

Iașul a avut foarte mult de pierdut la nivel național, mai ales din punct de vedere al imaginii, din cauza multiplelor dosare penale în care este implicat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. În timp ce peneliștii nu au reușit să aducă investiții semnificative, ei au băgat Iașul în scandaluri de nivel național.

În ultimii trei ani de mandat, Costel Alexe a fost trimis în judecată în două dosare în care este acuzat de corupție. În dosarul „Tabla”, Alexe este acuzat că a cerut și a obținut 22 de tone de produse din tablă, care au fost apoi direcționate către domeniul familiei sale de la Sculeni.

În cel de-al doilea dosar, Alexe este acuzat de abuz în serviciu în cazul Școlii Populare de Arte „Titel Popovici”. Aceste acuzații grave contribuie la deteriorarea imaginii Iașului la nivel național.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro