Reclamă

Liderii Coaliției de guvernare din România au căzut de acord asupra unor măsuri propuse de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, în vederea reducerii cheltuielilor și creșterii colectării taxelor și impozitelor, precum și pentru încadrarea în deficitul bugetar. Măsurile ar include reducerea numărului de membri din consiliile locale și a valorii indemnizațiilor de ședință primite de aceștia. 

Conform unor surse citate de Adevărul.ro, cheltuielile bugetare ar urma să fie reduse cu 20 de miliarde de lei pentru a se încadra în deficitul bugetar. În paralel cu această măsură, se vor lua și măsuri de creștere a colectării taxelor și accizelor și nu vor fi tăiate fondurile destinate investițiilor. 

Politicienii vor să strângă cureaua

Potrivit liderilor Coaliției, deficitul bugetar ESA în 2023 este estimat la 4,4% din PIB, urmând ca acesta să ajungă la 2,9% din PIB în 2026, încadrându-se astfel în prevederile regulamentelor europene, respectiv 2,95% din PIB. Deficitul bugetar cash va atinge valoarea de 2,95% din PIB în 2024, încadrându-se astfel în regulamentele europene. 

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, România a înregistrat un deficit bugetar de 5,68% din PIB în 2022, sub ținta stabilită la rectificarea din noiembrie 2022 de 5,74% din PIB. Deficitul bugetar a înregistrat o scădere de 1,05 puncte procentuale procentuale, de la 6,73% din PIB în 2021 la 5,68% din PIB în 2022. 

Coaliția de guvernare vrea reducerea cheltuielilor bugetare. De unde va tăia bani

Cheltuielile bugetare, reduse

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 541,09 miliarde lei au crescut cu 17,7% în termeni nominali în 2022 față de anul precedent, iar cheltuielile pe anul 2022 au înregistrat o scădere de 0,8 puncte procentuale, de la 38,7% din PIB în 2021 la 37,9% din PIB în 2022. 

În ceea ce privește România, este important să se ia măsuri pentru a reduce deficitul bugetar și pentru a crește colectarea de taxe și impozite. Implementarea cu succes a acestor măsuri poate contribui la îmbunătățirea situației fiscale a țării și la consolidarea economiei pe termen lung. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro