Reclamă
Reclamă

Coaliția de guvernare PSD-PNL se reunește astăzi la ora 09.00 pentru a decide calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Premierul Marcel Ciolacu a avut consultări de două zile cu reprezentanții partidelor pentru a discuta despre oportunitatea organizării acestor alegeri.

În cadrul ședinței, Ciolacu va prezenta variantele propuse de partidele politice în urma dialogului privind stabilirea calendarului electoral. Majoritatea formațiunilor participante au transmis că doresc desfășurarea alegerilor la termen. S-a discutat și despre posibilitatea comasării unui tur al alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare.

Printre opiniile partidelor, USR și REPER au pledat pentru alegeri la termen, iar UDMR a subliniat necesitatea separării alegerilor parlamentare de cele prezidențiale și organizarea acestora din urmă în luna octombrie. Forța Dreptei a solicitat organizarea alegerilor la termen, dar a respins comasarea turului doi al prezidențialelor cu parlamentarele. PUSL a indicat că trebuie respectată decizia coaliției PSD-PNL privind organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie. Liderul AUR, George Simion, a declarat că formațiunea sa a pregătit pentru alegerile prezidențiale în septembrie.

Reclamă

Marcel Ciolacu a anunțat că va cere partenerilor din PNL să finalizeze stabilirea calendarului electoral în cel mai scurt timp, pentru a asigura condiții predictibile și echitabile pentru toți candidații. Stabilirea calendarului trebuie făcută pe baza unor criterii obiective, agreate de toate partidele politice, a transmis guvernul.

În paralel cu discuțiile de la Palatul Victoria, PNL și-a organizat propria ședință, unde a votat în unanimitate susținerea alegerilor la termen. Nicolae Ciucă a afirmat că partidul său nu va părăsi guvernarea și că atât PSD, cât și PNL au participat la consultări.

Cu toate acestea, tensiunile și ironiile între PSD și PNL continuă. „Rareș și compania au mari dificultăți în a-și vedea ostașul în turul 2, de aici și piruetele, de aici și explicațiile stupide. Din acest motiv al lipsei de onoare, PNL nu a mai câștigat alegerile parlamentare din 1937”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, luni.

De cealaltă parte, liberalul Florin Roman a scris pe Facebook: „Ce ne arată jocul făcut de PSD din ultimele zile: PSD se chinuie să inducă ideea că Ciucă nu ar intra în turul doi, dar realitatea ne arată că, în toate scenariile, Ciolacu nu iese victorios din turul doi. Acum că a ratat și forțarea anticipatelor prezidențiale, chiar a ratat orice șansă să ajungă el în turul doi. Până în noiembrie va fi pe locul patru indiferent de ce procente va avea partidul”.

Reuniunea de astăzi este așteptată să clarifice calendarul alegerilor, în contextul divergențelor dintre partidele din coaliție.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro