Astăzi, 5 ianuarie 2022, CNSU a aprobat lista noilor restricții pentru valul cinci al pandemiei. Noile măsuri au ca scop limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. De asemenea, starea de alertă se prelungește începând cu data de 8 ianuarie 2022, pentru o perioadă de 30 de zile.

Cum valul cinci al pandemiei este tot mai aproape, numărul de noi cazuri de îmbolnăvire crescând semnificativ, CNSU a aprobat noi restricții. Una dintre principalele restricții vizează masca de protecție. În spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu vor mai fi permise.

Potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

În ceea ce privește activitatea magazinelor, acesta vor fi deschise până la orele 22:00. De asemenea, programul altor activități va fi limitat tot până la aceeași oră.

CNSU a aprobat lista noilor restricții pentru valul cinci al pandemiei! Până la ce oră rămân deschise magazinele
Pexels

Noi restricții aprobate de CNSU

Mai mult, vor exista noi limitări pentru activitatea restaurantelor, pentru spectacole și evenimente sportive, în funcție de incidența din fiecare localitate în parte.

Astfel, la incidență sub 1 la mie, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidență peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%.

Concertele și festivalurile în aer liber se pot desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.

De asemenea, se propune ca, pentru preîntâmpinarea afectării activității autorităților/operatorilor economici deținători de infrastructuri critice, prin acte administrative ale conducătorilor acestora, să fie dispuse măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție (FFP2) în zonele aglomerate.

Măsura este valabilă doar pentru angajații companiilor de stat și din infrastructura critică.

Hotărârea CNSU poate fi consultată AICI