CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) va solicita instanței să constate calitatea de colaborator al fostei Securități comuniste în cazul unui candidat la alegerile pentru Parlamentul European.
Într-un comunicat remis vineri Agenției Agerpres, CNSAS a prezentat situația actualizată a celor 541 de candidați la alegerile europarlamentare. Instituția a specificat că pentru alegerile locale au fost emise patru adeverințe de colaborare cu Securitatea, iar un candidat a fost identificat ca lucrător al Securității.
Acțiunile CNSAS vin în contextul verificărilor riguroase pe care instituția le desfășoară pentru a asigura transparența și corectitudinea procesului electoral. „Verificăm fiecare candidat pentru a garanta că niciun colaborator sau lucrător al fostei Securități nu ajunge să exercite funcții de reprezentare publică”, a declarat un reprezentant al CNSAS.
Acest demers al CNSAS reflectă angajamentul instituției de a menține integritatea în rândul celor care aspiră la funcții publice. Verificările detaliate efectuate de CNSAS asigură faptul că cetățenii sunt informați despre trecutul candidaților.
CNSAS este responsabilă de investigarea și stabilirea legăturilor dintre persoanele publice și fosta Securitate, o instituție de represiune politică din perioada comunistă din România. Aceasta este o parte esențială a procesului de lustrație, menită să prevină accesul la funcții publice al celor care au colaborat cu regimul opresiv.
În concluzie, CNSAS va solicita instanței să constate calitatea de colaborator al Securității pentru un candidat la alegerile pentru Parlamentul European, în conformitate cu legile și procedurile în vigoare.