În dimineața de după ce Ian Lahiffe s-a întors în Beijing, a descoperit o cameră de supraveghere care era montată pe un perete lângă ușă. Obiectivul acesteia era îndreptat fixat spre ușă
„Să ai o cameră de supraveghere în fața ușii reprezintă o încălcare a intimității,” a spus Lahiffe „pare mai mult o strângere masivă de informații. Și nu știu cât de legal este”
Deși nu există un anunț oficial referitor la instalarea camerelor în afara caselor oamenilor aflați în carantină, acest lucru a fost făcut încă din februarie în unele orașe din China, conform declarațiilor a trei persoane pentru CNN care au povestit experiența lor.
În prezent China nu are o legislație privind utilizarea camerelor de supraveghere, dispozitivele fiind deja o parte obișnuită a vieții publice, ele fiind prezente la trecerile de pietoni, în centre comerciale, în restaurante, autobuze, chiar și școli.
China are opt din cele zece cele mai controlate orașe din lume, în funcție de numărul de camere la 1000 de persoane, potrivit companiei de cercetare tehnologică din Marea Britanie, Compari Tech. Dar acum pandemia a adus camerele de supraveghere mai aproape de viața privată a oamenilor – din oraș chiar la ușile din față a caselor acestora- și în unele cauze foarte rare chiar în interiorul locuinței.
CNN a solicitat Comisiei Naționale de Sănătate din China să ofere comentarii privind această situație. Ministerul Securității Publice nu a acceptat solicitările.
China utilizează deja un „cod de sănătate” cu ajutorul unui sistem digital, pentru a controla mișcările oamenilor și a decide cine trebuie să intre în carantină.
Un birou de sub-district al guvernului din Nanjing, în estul provinciei Jiangsu, a declarat că a instalat camere în afara ușilor oamenilor aflați sub carantină pentru a le monitoriza 24 de ore pe zi – o mișcare care „a ajutat la economisirea cheltuielilor cu personalul și la creșterea eficienței muncii „, potrivit postării sale din 16 februarie pe Weibo, platforma chineză de tip Twitter.
Pe Weibo, unii oameni au postat fotografii cu camerele de supraveghere despre care au spus că au fost recent puse în afara ușilor lor, în timp ce intrau în carantină la domiciliu în Beijing, Shenzhen, Nanjing și Changzhou, alături de alte orașe.
Un utilizator Weibo, care a intrat în carantină acasă după ce s-a întors la Beijing din provincia Hubei, a declarat că a fost anunțată de vecinul ei că îi va fi instalată o cameră de supraveghere și o alarma pe ușă.
„Eu respect pe deplin și înțeleg situația” a scris ea.
Camere în interiorul locuinței
Unii oameni spun au fost plasate camere de supraveghere chiar în casele lor.
William Zhou, un funcționar public, s-a întors în orașul Changzhou, în estul provinciei Jiangsu la sfârșitul lunii februarie. A doua zi, el a povestit cum un lucrător din comunitate și un ofițer de poliție au venit la apartamentul său și au instalat o cameră îndreptată spre ușa din față – de pe un perete din interiorul casei sale.
Zhou a spus că nu îi place ideea. El a întrebat lucrătorul comunitar ce va înregistra aparatul foto, iar lucrătorul comunitar i-a arătat imagini pe smartphone-ul său.
„Instalarea în interiorul casei mele este o invazie uriașă a vieții private”, a spus el.
Bărbatul a mai povestit că alți doi rezidenți care se aflau sub carantină în ansamblul său rezidențial i-au spus că au și camere instalate în casele lor.
Centrul de comandă pentru controlul epidemiei din districtul unde locuiește Zhou confirmă pentru CNN utilizarea camerelor pentru a pune în aplicare carantina la domiciliu, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.
Cum funcționează camerele?
Nu există un număr oficial privind numărul de camere instalate pentru a pune în aplicare carantina în China. Dar guvernul districtului Chaoyang din Jilin, un oraș de patru milioane de oameni, a declarat că a instalat 500 de camere începând cu 8 februarie.
În întreaga lume, guvernele au adoptat tehnologii mai puțin intruzive pentru a urmări dacă o persoană părăsește apartamentul.
În Hong Kong, de exemplu, toate sosirile internaționale urmează o carantină de două săptămâni și trebuie să poarte o brățară electronică, care se conectează la o aplicație pentru smartphone care avertizează autoritățile dacă se îndepărtează de apartamentele sau camerele de hotel.
Coreea de Sud utilizează o aplicație care urmărește locațiile prin GPS și trimite alerte atunci când oamenii părăsesc carantina. Luna trecută, Polonia a lansat o aplicație care permite persoanelor aflate în carantină să trimită selfie-uri pentru a arăta autorităților că sunt acasă.
Chiar și la Beijing, nu toți cei aflați în carantină acasă nu au o cameră în afara casei lor. Doi rezidenți, care s-au întors recent în orașul din Wuhan, au spus că a fost instalată o alarmă magnetică pe ușa apartamentului lor, ceea ce va anunța lucrătorii comunitari în cazul în care vor ieși afară.
„Telefonul tipului are o aplicație care (arată) toate ușile”, a spus Lahiffe despre unul dintre lucrătorii comunitari care veniseră să instaleze camera.
Încă de la izbucnire, lucrătorilor din comunitate li s-a oferit mare libertate pentru aplicarea carantinei la domiciliu, precum și ajutorarea rezidenților în carantină cu nevoi de bază, precum livrarea de alimente și alimente la ușile lor și scoaterea gunoiului.
„Dacă te uiți la măsurile de supraveghere ale Chinei în timpul focarului de coronavirus, de la dezvoltarea codurilor de sănătate la instalarea camerelor de supraveghere pentru a pune în aplicare carantina, vedem o utilizare din ce în ce mai intruzivă a tehnologiilor de supraveghere care au fost văzute anterior doar în regiuni deosebit de reprimate, cum ar fi Xinjiang „, a spus ea, referindu-se la regiunea îndepărtată de origine a minorității Uyghur din China.
„Măsurile de supraveghere puse în aplicare în timpul Covid-19, din păcate – dacă nu sunt împinse înapoi – vor trăi cu noi foarte mult timp.”
Articol complet CNN