Vitesse Arnhem, clubul olandez de fotbal, a fost depunctat cu 18 puncte și va retrograda din prima ligă olandeză, devenind subiectul unei sancțiuni severe din partea Federației Olandeze de Fotbal. Această măsură vine în urma unei anchete referitoare la legăturile clubului cu oligarhul rus Roman Abramovici, fostul proprietar al echipei Chelsea. În urma acestei penalizări, Vitesse a anunțat că nu va face apel, ceea ce conduce la prima sa retrogradare în eșalonul secund în ultimii 35 de ani.

Decizia Federației Olandeze vine ca urmare a eșecului repetat al echipei de a îndeplini cerințele licenței financiare. Ancheta a adus în lumina publică legături financiare semnificative și de lungă durată între Vitesse, proprietarii săi ruși și Chelsea, legături accentuate în contextul vânzării Chelsea de către guvernul britanic, după invazia rusă din Ucraina în 2022. Într-un raport al ziarului The Guardian de anul trecut s-a dezvăluit că Abramovici ar fi finanțat în secret activitățile clubului Vitesse cu peste 100 de milioane de dolari.

Într-un moment de apogeu recent, Vitesse a jucat în optimile de finală ale Conference League împotriva viitoarei campioane Roma în martie 2022. Cu toate acestea, soarta clubului a luat o întorsătură nefavorabilă, culminând cu demisia antrenorului Phillip Cocu în noiembrie. Peste ani, Chelsea a împrumutat mai mulți jucători clubului Vitesse, inclusiv pe Nemanja Matic și Mason Mount, consolidând relațiile între cele două cluburi.