Ziua opt a crizei din Ucraina vine cu prima victorie teritorială a armatei trimisă de președintele Vladimir Putin. Herson a devenit, astfel, primul oraș cucerit de soldații ruși.

Guvernatorul regional Hennadii Laguta a declarat, pentru jurnaliștii de la The Guardian, că forțele ruse au ocupat clădirea administrativă a orașului Herson, foarte important din punct de vedere strategic, având în vedere că se află pe malul fluviului Nipru, cu ieșire la Marea Neagră.

1. Clipe de coșmar pentru locuitorii din Herson, primul oraș cucerit de ruși

Deși ministerul rus al Apărării a dezvăluit, în mod oficial că Herson a fost cucerit, ucrainenii din oraș continuă să le țină piept soldaților ruși. Orașul are în jur de 250.000 de oameni.

Igor Kolikhaiev, primarul din Herson, a spus, joi, într-o postare pe rețelele de socializare, că trupele din Rusia dețin controlul asupra primărie. Totodată, locuitorii au fost sfătuiți să nu își părăsească locuințele.

Mai mult, Kolikhaiev a mai declarat și faptul că, în ciuda faptului că orașul a fost cucerit, el nu le-a făcut niciun fel de promisiune rușilor. „Pur și simplu le-am cerut să nu împuște oameni” a zis oficialul.

În oraș au fost impuse mai multe restricții printre care se numără interzicerea circulației de la ora 20:00 până la 6:00. În oraș au voie să intre doar mașinile încărcate cu alimente, medicamente și alte bunuri.

Clipe de coșmar pentru locuitorii primului oraș cucerit de ruși. Invadatorii au ocupat clădirea administrației din Herson
Arhivă

2. A opta zi de război. Mariupol nu a fost cucerit

Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina, susține, deși informația nu a fost verificată încă din surse independente, că armata rusă atacă orașul de pe toate părțile, dar acesta nu a fost cucerit.

Potrivit raportului publicat azi dimineață, la ora 6.00, armata lui Vladimir Putin a continuat să atace zone apropiate de Kiev, Vișgorod, Fastiv și Obukhiv, unde au fost observate tabere rusești instalate.

Totodată, în aceste zone au fost văzuți parașutiști, dar și mai multe nave cu rachete, îndreptându-se în direcția orașului Odesa. BBC nu a putut verifica spusele oficialului ucrainean din surse independente.

„A sosit momentul să sporim presiunea asupra duşmanului, care a pierdut iniţiativa. A sosit momentul să trecem la rezistenţa totală”, a transmis Reznikov într-un comunicat postat pe Facebook.

 

3. ONU anunță că peste 1 milion de refugiați au fugit din Ucraina

De la începutul crizei din Ucraina, pe fondul războiului, în doar o săptămână, peste un milion de ucraineni au lăsat tot în urmă și au părăsit Ucraina, a declarat joi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

„În doar şapte zile, am asistat la exodul a un milion de refugiaţi din Ucraina către ţările vecine”, a scris Filippo Grandi pe Twitter. „Pentru alte milioane, în interiorul Ucrainei, este timpul ca armele să fie reduse la tăcere, astfel încât asistenţa umanitară să poată ajunge şi să salveze vieţi”, a pledat el.

4. Explozii în capitala Kiev și în alte orașe atacate de ruși

Noaptea trecută, mai multe explozii au fost auzite în Kiev dar și în alte orașe. Cel puțin patru dintre ele s-au produs în jurul orei 3, iluminând cerul capitalei Kiev. Nu se știe care au fost țintele atacurilor, de fapt, sau câți oameni au murit.

Aceste explozii au avut loc la doar câteva ore după o alta, care a lovit gara centrală din Kiev. Evenimentul s-a întâmplat foarte aproape de un loc unde sute de refugiați se adăposteau. Sute de oameni au evacuat.

Un oficial din Ministerul Apărării spune că daunele produse s-au datorat, în mare parte, de căderea rachete după ce aceasta a fost interceptată de sistemele de apărare. O conductă majoră de încălzire suferit și ea daune, a adăugat oficialul. Nu au fost victime, a spus primarul Kievului.