Reclamă
Reclamă

Un clip video care sugerează că suporterii români ar fi scandat numele lui Putin la meciul cu Ucraina pe stadionul din Munchen s-a viralizat pe rețelele sociale și a fost preluat inclusiv de presa tabloidă din Marea Britanie. Centrul pentru Comunicare Strategică din Ucraina (StratCom UA) a demontat acest clip, afirmând că este vorba de fake news, iar sunetul adăugat la montaj provine dintr-o secvență în care, de fapt, Putin era înjurat pe stadion.

Clipul a fost filmat din tribună și arată suporteri români pe Allianz Arena din Munchen la meciul cu Ucraina. Aceștia sunt filmați din spate, iar pe sonor se aude la un moment dat scandarea „Putin! Putin!”. Nimeni nu este filmat din față, astfel încât să se poată verifica mișcarea buzelor, iar mișcarea brațelor nu este sincronizată cu scandarea.

Clipul a fost distribuit pe rețele sociale precum X și Telegram și preluat de anumite surse media, printre care și tabloidul britanic Mirror, care a publicat un articol cu titlul „România încalcă regulile UEFA la Euro 2024. Suporterii își bat joc de Ucraina scandând numele lui Vladimir Putin”.

Reclamă

Centrul pentru Comunicare Strategică din Ucraina a analizat clipul și a stabilit că este fake news. „Suporterii români au strigat numele «Putin» la meciul dintre echipele naționale ale Ucrainei și României. Acesta este un fake!”, se arată într-o postare StratCom UA pe Facebook.

În cadrul aceleași postări, se precizează: „Minciună: Românii care au venit să își încurajeze echipa națională la meciul cu naționala Ucrainei de la Euro 2024 au scandat pe stadion numele dictatorului rus. Un astfel de video se răspândește pe Telegram. Adevărul: acest video este fake. Cei care l-au realizat au înlocuit coloana sonoră. În clip, autorii fake-ului au folosit celebra «scandare» a fanilor ucraineni despre dictator, din care au tăiat o parte. P.S. Știți ce cuvânt a fost tăiat la montaj”.

Pe unele conturi de pe X a fost postat, în replică la clipul demontat ca fiind fake, un alt clip din care ar proveni scandarea originală, în care Putin este înjurat. Imaginile atribuite eronat ca fiind de la meciul România – Ucraina sunt, de fapt, de la meciul Ucraina – Austria (0-1) din Campionatul European din 2020.

Suporterii sunt filmați tot din spate, iar mișcarea brațelor este sincronizată perfect cu o scandare din două cuvinte, în care Putin este numit „nenorocit”.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro