Reclamă
Reclamă

Potrivit unui raport al Transparency Internațional, Ungaria ocupă primul loc în clasamentul celor mai corupte țări din Uniunea Europeană. Pe locul doi se află Bulgaria, iar pe locul trei țara noastră. Scorurile primite de cele trei țări sunt cuprinse între 42 și 46, din 100.  

Ungaria, Bulgaria și România se află la mare distanță de țările scandinave, de exemplu, atunci când vorbim de corupție. În timp ce cele 3 țări au primit scoruri cuprinse între 42 și 46 din 100, Danemarca a primit scorul 90, fiind considerată țara cu cea mai mică rată de corupție. 

România, pe locul 3 în clasamentul celor mai corupte țări

Și Finlanda se află de asemenea în fruntea clasamentului mondial, la egalitate cu Noua Zeelandă, cele două țări primind scorul 87. Potrivit Transparency Internațional, cele două țări au instituții democratice puternice și respectă drepturile omului.  

Din 2017, scorurile Luxemburgului, Regatului Unit și al Austriei sunt în continuă scădere, ceea ce înseamnă că rata de corupție crește în aceste țări. Irlanda este singura țară membră a Uniunii Europene al cărei scor este în continuă creștere. De asemenea, și Republica Moldova și-a îmbunătățit scorul.  

Reclamă

Clasamentul celor mai corupte țări din Europa! Pe ce loc se află România: Situația este îngrijorătoare

Cel mai slab rezultat din Europa de Est îl are Rusia, cu un scor de 28 din 1000. Conform specialiștilor, invazia Rusiei în Ucraina arată clar că pacea lumii este în pericol din cauza corupției acestei țări, dar și a lipsei responsabilității guvernamentale. 

Ce scor are Ucraina

Nici Ucraina nu a primit multe puncte. Țara condusă de Volodomir Zelenski a primit 33 de puncte din 100. Totuși, țara este lăudată că a întreprins reforme importante și s-a îmbunătățit în mod constant de la debutul războiului. 

Pentru realizarea acestui clasament au fost folosite date obținute din sondaje bazate pe interviuri cu experți și oameni de afaceri din diverse domenii. Au fost clasificate 180 de țări din întreaga lume, în funcție de nivelul perceput de corupție pe o scară de la zero, adică foarte corupt, la o 100. 

Conform unui comunicat de presă, definiția de corupție se concentrează pe exemple clare de diferiți angajați, cum ar fi funcționari publici, de la mită la deturnarea de fonduri publice. De asemenea, pentru realizarea clasamentului se ține cont și de capacitatea guvernelor de a limita corupția din sistemul public. 

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro