Reclamă
Reclamă

Mai multe clădiri, inclusiv o secție de poliție și o primărie, au fost incendiate în Noua Caledonie în cursul nopții de duminică spre luni, după ciocniri între separatiști și forțele de ordine. Luni dimineața, multe școli au rămas închise din cauza noului val de violențe.

„Noaptea a fost agitată și marcată de tulburări pe toată insula principală, pe insulele Pins și Maré, necesitând intervenția a numeroase întăriri: altercații cu forțele de ordine, incendieri și baraje”, a indicat luni într-un comunicat Înaltul comisariat, reprezentant al statului în acest arhipelag francez din Pacificul de Sud.

La Dumbéa, la nord de Nouméa, principalul oraș din Noua Caledonie, au fost incendiate sediul poliției municipale și un garaj. Au intervenit patru vehicule blindate, dintre care unul de ultimă generație – un Centaur.

Reclamă

Au avut loc ciocniri între forțele de ordine și separatiști la Bourail, comună situată la mai puțin de 200 de kilometri nord de Nouméa, care s-au soldat cu un rănit.

La Nouméa, Înaltul comisariat a raportat „mai multe incendii controlate”, în special la Ducos și în cartierul Magenta, adăugând că au fost incendiate „sediul și vehicule ale poliției municipale, precum și mașini particulare”.

„În mai multe locuri din Paita (la nord de Nouméa) au fost comise infracțiuni, distrugeri și tentative de incendiu”, a adăugat Înaltul comisariat, subliniind că „a fost implicată și brigada teritorială din Maré”.

Luni dimineața, multe școli au rămas închise din cauza violențelor reînnoite, iar drumul expres care duce la spital era blocat de ambele părți.

Din 13 mai, Noua Caledonie este pradă unor revolte violente provocate de adoptarea de către Adunarea Națională a Franței a unui proiect de reformă constituțională ce ar permite un dezgheț al corpului electoral și care, potrivit detractorilor săi, ar marginaliza și mai mult poporul autohton kanak. Evenimentele au făcut nouă morți, printre care doi jandarmi, și pagube imense, estimate la peste un miliard de euro.

Sâmbătă, șapte activiști pentru independență caledonieni, având legătură de un colectiv suspectat de autoritățile franceze că ar fi orchestrat tulburările împotriva reformei electorale, au fost puși sub acuzare și trimiși în Franța continentală în arest preventiv.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro