Reclamă
Reclamă

Un grup care practică parkour, un sport ce presupune traversarea obstacolelor într-un mod creativ, a provocat distrugerea unui segment dintr-o clădire istorică din orașul Matera, Italia. Incidentele au avut loc în timpul unei vizite a grupului Team Phat, cunoscut pentru cascadoriile sale urbane.

Matera, un oraș antic inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost scena unor acrobații periculoase care au dus la deteriorarea unei structuri istorice. Potrivit CNN, Matera este un oraș de piatră care datează din Epoca de Piatră și se află în sudul Italiei, în regiunea Basilicata. Orașul a primit statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO în 1993 și a fost desemnat Capitală Culturală Europeană în 2019.

Un videoclip postat de Team Phat pe YouTube arată cum unul dintre tineri, Devon McIntosh, a căzut de pe o clădire, provocând căderea unui segment de piatră. Legenda videoclipului explică că grupul se afla în Matera și că McIntosh a suferit o cădere care putea avea consecințe grave. Videoclipul surprinde momentul în care marginea unei cornișe de piatră a cedat sub greutatea lui McIntosh.

Reclamă

Videoclipul a stârnit numeroase reacții critice pe rețelele sociale. Un utilizator de Instagram a comentat: „Acest oraș este un sit al patrimoniului UNESCO dintr-un motiv. Ar trebui să ne bucurăm de parkour cât mai mult posibil, dar ar trebui să urmărim și unde pășim, nu numai pentru siguranță, ci și pentru respectul culturii și istoriei”.

Matera a devenit din ce în ce mai popular în ultima vreme, atât pe rețelele sociale cât și în industria cinematografică. Orașul a apărut în filmul James Bond din 2021, „No Time to Die”, care cuprinde o scenă de urmărire cu mașini pe străzile sale. Rămășițele intacte ale vechilor biserici rupestre și cartierelor subliniază valoarea universală a orașului, după cum arată UNESCO.

Comportamentul grupului Phat a ridicat întrebări legate de modul în care turiștii se comportă în locații de importanță arhitecturală. La începutul videoclipului, un membru al grupului a spus: „După cum unii dintre voi știți, am fost interziși în Veneția și nu ne putem întoarce niciodată”.

La începutul acestui an, un membru al echipei a sărit într-un canal din Veneția, act care a fost criticat de primarul Luigi Brugnaro pe rețeaua socială X. În martie 2023, taxa de intrare a fost introdusă în Veneția pentru a proteja orașul de comportamentul nesăbuit al vizitatorilor. Primarul Brugnaro a comentat că Veneția ar putea deveni un model pentru alte orașe fragile care necesită protecție.

Recent, un cartier din Kyoto, Japonia, a anunțat interzicerea accesului turiștilor din cauza comportamentului inadecvat și a nerespectării etichetei și obiceiurilor locale.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro