Reclamă

Mai multe organizații civice din România au solicitat, printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Iohannis, desecretizarea informațiilor discutate în cadrul ședinței CSAT din luna noiembrie, cu privire la primul tur al alegerilor prezidențiale. Acestea au subliniat importanța transparenței în procesul electoral, arătând că întârzierea publicării acestor informații ar putea afecta negativ votul.

Printre semnatarii scrisorii se numără Funky Citizens, Asociaţia Declic, Centrul pentru Inovare Publică, dar și alte organizații precum Geeks for Democracy și Mediawise Society. În solicitarea lor, reprezentanții acestor organizații au afirmat: „Considerăm că publicul român are dreptul să cunoască: …investigaţiile jurnalistice şi ONG-istice recente care au relevat operaţiuni coordonate de manipulare prin platforme sociale.”

Conform Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), au fost identificate atacuri cibernetice menite să influențeze corectitudinea procesului electoral. Un candidat la prezidențiale a avut un avantaj semnificativ pe platforma TikTok, contrar normelor legale.

CSAT a remarcat, de asemenea, faptul că rețeaua TikTok a încălcat reglementările prin neimplementarea Deciziei BEC. „CSAT a luat act de faptul că… rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral…” se arată în comunicat.

Civicele au avertizat că secretele legate de astfel de informații pot agrava amenințările la adresa securității și democrației în România. Consiliul a solicitat autorităților competente să clarifice lucrurile prezentate în cadrul ședinței CSAT.

Scrisoarea deschisă a organizațiilor vine pe fondul preocupării pentru influențele externe, inclusiv din partea Federației Ruse, asupra coeziunii sociale și a agendei publice din România. Aceștia au transmis că „cred în spiritul transparenței și valorilor democratice, trebuie desecretizate toate materialele care au stat la baza ședinței CSAT precum și anexele dispozitivului…”


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro