Reclamă
Reclamă

În 1374, locuitorii orașului german Aachen au început să fie afectați de o boală ciudată, cunoscută ulterior sub numele de ciuma dansului. Cei afectați prezentau halucinații și aveau zvânciri incontrolabile, de parcă ar fi dansat. Din păcate, acești oameni nu se puteau opri și au dansat până la epuizare.

Incidentul de la Aachen a fost unul dintre cele mai mari de acest fel, dar cazuri similare au fost raportate până în secolul XVII. Boala dansului a fost bine documentată în epocă și apare chiar și în picturi celebre. Cu toate acestea, cauzele precise ale acestei afecțiuni rămân necunoscute.

În 1947, pilotul american Kenneth Arnold a relatat o întâlnire inexplicabilă în timpul unui zbor deasupra unui munte din statul Washington. Arnold a spus că a văzut nouă obiecte ciudate zburând în formație, care păreau farfurii. Această descriere a condus la inventarea expresiei „farfurii zburătoare” de către presa americană.

Reclamă

Prieteni ai pilotului și diverși sceptici au sugerat că ar fi putut vedea rachete sau un nou tip de avion, dar Arnold a continuat să susțină că obiectele pe care le-a văzut erau de origine extraterestră, teorie pe care a promovat-o pe tot parcursul vieții sale.

În 1948, tensiunile din Războiul Rece au escaladat când Uniunea Sovietică a blocat toate rutele terestre și fluviale către Berlinul de Vest, controlat de Aliații occidentali, dar situat în mijlocul zonei controlate de sovietici. Blocada a fost un răspuns la decizia Aliaților de a introduce marca vest-germană în partea lor din Berlin.

În fața acestei crize, Statele Unite și Marea Britanie au decis să aprovizioneze Berlinul de Vest printr-un pod aerian. Această operațiune a durat 323 de zile, până când Uniunea Sovietică a ridicat blocada, recunoscând înfrângerea.

Aceste trei momente istorice – ciuma dansului, întâlnirea cu farfuriile zburătoare și blocada Berlinului de Vest – rămân printre cele mai fascinante și bine documentate evenimente ale istoriei.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro