Suntem în postul Paştelui, iar mâncărurile alese trebuie să fie tot mai bunu şi uşor de gătit. Mulţi spun că este greu să ţii post, dar specialiştii culinari sunt de părere că, dacă vei cunoaşte mai multe reţete uşoare şi delicioase de mâncăruri de post, cu siguranţă îţi va fi simplu să îl urmezi. Una dintre cele mai căutate reţete de post este vestita ciulama de ciuperci a românului.
- 1 kg ciuperci – nicoreți
- 1-2 cepe medii
- 3-4 căței de usturoi
- 2-3 linguri de făină
- 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1 legătură de pătrunjel verde tocat
- sare după gust
- piper măcinat, după gust
- boia de ardei dulce, după gust
Mod de preparare:
Primul pas este să curăţăm ceapa şi să o spălăm. Apoi o tocăm mărunt. Se pune ulei într-o tigaie şi se căleşte ceapa cam 3-4 minute, însă fără să o ardem;
Curăţăm ciupercile şi le spălăm bine, iar apoi le punem la scurs pe un şervet;
Tăiem ciupercile julien sau cubulețe mai mari sau mai mici,cu tot cu codiţe, dacă sunt sănătoase; Ciupercile de dimensiuni mici pot fi adăugate întregi;
Adăugăm ciupercile peste ceapă, amestecăm bine și lăsăm să se călească împreună, în suc propriu, la foc mic, vreo 10-15 minute, acoperite cu un capac potrivit.
Dacă nu îşi lasă suc propriu, poate fi adăugată puţină apă, dar nu foarte multă deoarece ciupercile se pot înmuia prea rău şi pot pierde din savoare.
Separat, se pune făina într-o cană, se toarnă apă treptat până când devine o compoziţie omogenă şi se amestecă bine. Se pune la fiert până când se îngroaşă sosul. După ce fierbe compoziţia, o turnăm peste ciuperci şi mai lăsăm cinci minute la foc potrivit.
La nevoie, se mai poate subţia cu apă. Se oprește focul, se condimentează cu sare, piper și boia de ardei, după gust! Tot acum se pune usturoiul pisat și pătrunjel verde tocat mărunt și se amestecă bine.
Ciulamaua de post este delicioasă servită cu mămăligă!
Poftă bună!