Vineri, ministrul Finanțelor Florin Cîțu a declarat faptul ca guvernul PSD a ignorat timp de trei ani toate avertismentele privind deficitul stuctural și cel bugetar din partea Comisiei Europene (CE). Ministrul a afirmat în cadrul conferinței de presă că este justificată hotărârea deschiderii unei proceduri de deficit excesiv împotriva României.
„Raportul îmi spune că avertismentele timp de trei ani de zile ale Comisiei Europene referitoare de deficitul structural şi la deficitul bugetar au fost ignorate de guvernul PSD. Acest lucru este acolo. CE arată ceea ce spunea şi Standard&Poor’s despre deficit, dar şi faptul că a fost redus acel outlook negativ (perspectiva rating-ului n.r.), iar acestea sunt legate de execuţia bugetară din 2019 şi de ce s-a întâmplat şi până în 2019 cu acele cheltuieli nesustenabile. Am menţionat asta în raportul bugetar. Prin bugetul iniţial aprobat pentru anul trecut au fost programate creşteri de cheltuieli salariale şi de investiţii pe baza unor ţinte mult prea optimiste de colectare a veniturilor bugetare. Vorbim de acele 21 de miliarde de lei programate de la începutul anului”, a spus Cîţu.
Ministrul precizează că în raportul CE este menționat faptul că și în anii 2017-2018 au fost solicitate ajustări ale deficitului bugetar însă fără răspuns din partea guvernelor anterioare.
„Dacă guvernele PSD ar fi luat măsuri începând cu 2017 nu ne-am fi aflat în această situaţie în 2019, iar în 2020 să intram în această procedură de deficit excesiv. Timp de trei ani de zile acest lucru nu s-a întâmplat”, a adăugat şeful de la Finanţe.
Comisia Europeană a publicat astăzi raportul în care România nu a respectat criteriul deficitului definit în Tratat, motiv pentru care Comitetul Economic și Financiar al CE va emite un aviz cu privire la raport în următoarele două săptămâni.
„Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2020-2022, adoptată de Guvern în data de 10 decembrie 2019 şi trimisă Parlamentului, prevede o ţintă de deficit de 3,8% din PIB în 2019, o cifră care potrivit Comisiei Europene constituie o dovadă prima facie a existenţei unui deficit excesiv în România, potrivit Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene”, se arată în raport.