Ministrul de Finanţe Florin Cîţu a anunţat public faptul că România urmează să intre în procedura de deficit excesiv. Potrivit ministrului, situaţia nu poate fi amânată şi cel mai probabil se va întâmpla luna viitoare, acesta considerând că este doar vina social-democraţilor din timpul guvernării anterioare.

„Discuţiile sunt cu Comisia Europeană.(…) Şi, da, România va intra în procedura de deficit excesiv. Încă un cadou lăsat României de cei de la PSD: procedura de deficit excesiv. Nu putem să evităm acest lucru, dar ce putem noi să facem este să ne asigurăm că venim cât mai repede cu deficitul pe ESA sub 3%. Am arătat deja acest lucru în strategia fiscal-bugetară. Ne întoarcem sub 3% în 2022, pentru că este cel mai rapid, dar în acelaşi timp nu vrem să influenţăm negativ economia”, a spus Cîţu la Realitatea Plus.

Reclamă

Comisia Europeană va decide soarta României

„În ceea ce priveşte comunicarea cu Comisia Europeană, suntem în permanentă comunicare cu Comisia Europeană pe acest subiect. Decizia de a porni procedura de deficit excesiv pentru România este la Comisia Europeană. Vom vedea când vor lua această decizie. Dar informaţii în ceea ce priveşte execuţia bugetară pe ESA, pe cash, le transmitem de fiecare dată când ni le cer. Am avut comunicări pe această temă, decizia vom vedea când va dori Comisia să o ia. Cel mai devreme este în martie, dar poate să fie şi în mai, depinde de Comisia Europeană”.

Potrivit MFP, în 2019 s-a înregistrat un deficit de 48 miliarde de lei, mai exact 4,6% din PIB, iar în 2018 a fost de doar 2,8%.