Marcel Ciolacu, președintele PSD și viitorul prim-ministru al României, e gata să pună tunurile pe companiile cu profit record. El a vorbit despre o „taxă de solidaritate”, care ar urma să fie aplicată pentru „marile averi” din țară.

Marcel Ciolacu a anunțat că e gata să extindă suprataxarea pe profituri. Dacă până acum doar companiile din industria energetică și cea petrolieră urmau să plătească mai mult, pe viitor și alte companii ar putea fi vizate.

Taxarea bogăției și a companiilor cu profituri-record în urma pandemiei și a războiului din Ucraina este o preocupare a tuturor liderilor lumii, dezbătută în aceste zile la Forumul Mondial de la Davos. (…) este cât se poate de legitimă dezbaterea despre impozitarea marilor averi și a profiturilor exagerate., a scris liderul social-democrat pe Facebook.

Liderul PSD a subliniat că o asemenea taxă este necesară pentru români. Asta mai ales în contextul în care numeroase companii au făcut averi considerabile, atât în pandemie, cât și în 2022. Și toate acestea s-au întâmplat în timp ce românii de rând, angajați, au trăit la limită.

După pandemie, România a fost lovită de o altă criză. Aceasta a fost generată de izbucnirea războiului în Ucraina. După ce Rusia și-a început invazia, prețurile la carburanți, energie și alimente au explodat. Cetățenii de rând au fost nevoiți să plătească chiar și dublu pentru unele produse.

Așa se face că țara noastră a încheiat anul 2022 cu o inflație de aproape 17%. Iar la creșterile de prețuri de adaugă și ratele la bancă, care, din nou, au crescut alarmant.

Banii din suprataxare, folosiți pentru a-i ajuta pe români

Banii obținuți din suprataxarea companiilor cu profituri mari ar urma să fie folosiți pentru români și mediul de afaceri. Ciolacu susține că are ca scop să ajute cetățenii și companiile naționale.

Cred cu tărie că în România este nevoie de o taxă de solidaritate pentru tot ceea ce înseamnă averi acumulate pe fondul crizelor din ultimii doi ani, prin profituri cu adevărat nesimțite. Astfel, statul va aduna resursele necesare pentru a ajuta atât milioanele de români care se confruntă cu criza costului vieții, cât și companiile românești, în special IMM-urile., a mai adăugat el.