Prim-ministrul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că nu se opune inițiativei primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, de organizare a unui referendum privind administrarea Bucureștiului. „Sunt de acord cu exercițiul democratic al organizării referendumului, nu înseamnă că susțin întrebările”, a afirmat Ciolacu miercuri, înainte de ședința de guvern.
Ciolacu a menționat că Guvernul ar putea adăuga și el o întrebare pentru bucureșteni, pentru a extinde lista cu întrebările propuse de primar.
Primarul Nicușor Dan a precizat că primăria este subfinanțată, bugetul pe 2023 încredințând Primăriei Capitalei 6 miliarde de lei, dintre care jumătate au fost deja cheltuite pe subvenții. El a evidențiat că deși primăriile de sector au primit 9 miliarde de lei, responsabilitățile Primăriei Capitalei includ marile proiecte de infrastructură, spitalele, semafoarele, iluminatul public și teatrele. Nicușor Dan a declarat: „Eu mă consider un om responsabil și am încercat să-mi exercit acești 4 ani de mandat cât de bine am putut și am constatat că am niște limitări foarte importante, unele pe bani, unele pe urbanism…”
Primarul a convocat o ședință a Consiliului General al Municipiului București pentru discutarea oportunității convocării unui referendum local, iar pe ordinea de zi a întâlnirii de luni, 21 octombrie, se vor regăsi cele două proiecte de consultare.
Bucureștenii vor fi invitați să se pronunțe prin „DA” sau „NU” la următoarele întrebări: „Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General?” și „Sunteți de acord ca Primarul General să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”