După pachetul de măsuri fiscale, Guvernul a luat noi decizii pe banii românilor. Joi aleșii s-au reunit în ședință la Palatul Victoria și au adoptat majorarea salariului minim. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a spus cât vor încasa în mână angajații după schimbare.

Cât vor primi în mână salariu milioane de români de la 1 octombrie

Guvernul a decis ca românii să primească mai mulți bani de la 1 octombrie. În ședința de joi, 28 septembrie, s-a stabilit că salariul minim pe economie va crește de la 3.000 de lei cât a fost majorat la începutul lunii ianuarie 2023 la 3.300 de lei.

În mână, după plata taxelor și impozitelor, milioane de români vor primi de 2.079 lei, față de 1.898 lei, cât era până acum. Este vorba de un număr de aproximativ 2 milioane de salariați, care vor beneficia de o creștere de 181 de lei.

Data aplicării acestei decizii a fost vast dezbătută în spațiul public. După ce a fost anunțat că majorarea venitului minim pe economie s-a amânat pe 1 noiembrie de la 1 octombrie, cât a fost anunțat inițial, se pare că guvernații s-au schimbat din nou.

Majorarea pentru angajații din construcții, amânată

Discuții importante s-au purtat și despre venitul minim în domeniul construcțiilor și agriculturii, vizate de schimbările fiscale. În momentul în care se va aplica proiectul de lege pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, angajații nu vor mai beneficia de scutirea CASS-ului.

Marcel Ciolacu a spus că în acest caz, chiar și cu o majorare, salariile acestor români ar putea să scadă. Iar ca să se evite acest lucru, Executivul a decis să amâne decizia până când se va găsi o soluție.

Salariul minim net al angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară ar fi putut scădea. Eu nu sunt de acord cu acest lucru., a declarat premierul.

În prezent, salariul minim în construcții și agricultură este de 4.000 de lei, adică 3.150 lei. După ce vor plăti CASS, veniturile lor vor scădea la 3.094 lei.