Vin informații importante din partea lui Marcel Ciolacu. Premierul susține că după ce pachetul de măsuri fiscale va fi adoptat, salariile românilor vor crește.

Ciolacu: Nu va fi nicio austeritate, ba chiar vor fi salarii mărite

Guvernul poartă ultimele discuții pe pachetul de măsuri fiscale, după vizita lui Marcel Ciolacu la Bruxelles. Aleșii mai au doar câteva săptămâni la dispoziție până când modificările, menite să reducă deficitul bugetar, trebuie adoptate.

Premierul României susține că până la finalul lunii septembrie, Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale. Iar tot parcursul acestui pachet va respecta ordinea legislativă, fără să fie votat „pe furiș”.

Ciolacu a mai precizat că prioritatea va fi pachetul privind combaterea evaziunii, apoi va fi finalizat și cel cu reforma din sistemul administrativ și mai apoi pachetul fiscal.

Toate aceste măsuri sunt necesare pentru acoperirea deficitului bugetar care a ajuns la aproximativ 45 de miliarde de lei. Iar până la finalul anului, Executivul și-a asumat că se va încadra în deficitul de 4,4% din PIB.

Marcel Ciolacu dă însă garanții că indiferent de modalitățile prin care se încearcă reducerea deficitului, românii nu vor fi afectați. În plus, oamenii vor avea salariile mărite în perioada ce urmează.

Am așteptat și am vorbit despre așa-spusa austeritate, dar eu am văzut în actul normativ că vor crește salariile și nu e nicio austeritate., a spus Ciolacu.

Cine își pierde beneficiile după adoptarea măsurilor fiscale

Premierul a mai explicat că singurii care vor avea, într-adevăr, veniturile afectate, sunt bugetarii cu salarii extraordinare. O măsură care-i vizează este faptul că nu se vor mai da vouchere de vacanță pentru cei cu salarii peste 8.000 de lei net.

Câteva dintre măsurile anunțate până acum sunt: taxă de 1% pe cifra de afaceri pentru bănci și companiile cu profituri extraordinare, pe lângă impozitul pe profit, iar pentru unele produse va fi majorat TVA de la 5 la 9%.