Premierul Marcel Ciolacu a venit din nou cu clarificări după ce s-a vehiculat că Guvernul dorește naționalizarea Pilonului II de pensii. Șeful Guvernului susține că în timpul mandatului său nu va fi niciodată luată în considerare o astfel de măsură.

Dispariția Pilonului II de pensii sau naționalizarea lui, după cum s-a discutat în presă, a apărut după un amendament scurs în spațiul public. Documentul reprezenta o propunere pentru pachetul de măsuri fiscale asumat în Parlament de Guvern și implica dispariția pensiilor private.

Mai exact, cei cu vârsta peste 45 de ani ar fi urmat să decidă până în 2024 dacă vor să mai contribuie sau nu la pilonul de pensii privat. În cazul în care nu depuneau o cerere să se reînscrie în el, banii lor erau trimiși automat la fondul de stat.

Documentul nu a fost asumat de nimeni și Marcel Ciolacu susține că nici nu s-a discutat în Guvern o asemenea propunere. Cu toate că Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a susținut cu totul altceva și a refuzat să aprofundeze subiectul.

Ciolacu a făcut declarații despre dispariția Pilonului II de pensii

La o zi după acest val de controverse, Marcel Ciolacu a ieșit în spațiul public și a oferit mai multe detalii despre acest subiect. Premierul a garantat că în timpul mandatului său, nu se va pune niciodată în discuție o asemenea măsură.

Este dreptul fiecăruia să aibă o opinie, decizia politică e foarte clară: nici nu am avut de gând, nici nu am avut o discuție serioasă pe acest subiect, nici nu vom avea să desființăm Pilonul 2 de pensii., a declarat premierul pentru Digi24.

Conform informațiilor venite din partea partidului liberal, amendamentul cu pricina, de care Guvernul se dezice, ar aparține unui secretat de stat din cadrul Ministerului Finanțelor.

În plus, aleșii susțin că s-au trezit cu acest amendament pe masa propunerilor, fără să fi discutat în prealabil despre acesta.