România începe lupta pentru aderarea la Schengen.

Marcel Ciolacu anunță că e gata să acționeze în instanță împotriva Austriei, în cazul în care continuă să se opună intrării noastre în spațiul de trecere liberă. Premierul a vorbit pentru prima oară și despre datele unui posibil vot în acest sens.

România va acționa în instanță dacă Austria voteză împotriva aderării noastre la Schengen

La 10 luni de când România a ratat intrarea în Spațiul Schengen, după refuzul Austriei, Marcel Ciolacu face anunțul mult așteptat de români. Nu mai există niciun motiv pentru care la următorul vot pentru  aderare, țara noastră să fie exclusă.

România așteaptă de mai bine de 10 ani acest lucru, alături de Bulgaria. Cele două țări sunt la pachet la vot și beneficiază de susținerea Comisiei Europene.

Singurele care se opun extinderii spațiului de trecere liberă sunt Austria și Olanda, cel de-al doilea stat având vot negativ doar pentru Sofia. Însă acest lucru nu ar trebui să mai fie o problemă, mai ales că recent a fost ridicat MCV-ul.

Marcel Ciolacu susține că momentul pentru aderarea la spațiul de trecere liberă a sosit. Prim-ministrul susține că există două șanse: una în luna octombrie și una în decembrie, la un an de la ultimul vot.

Totuși, extinderea spațiului Schengen nu este încă pe agenda Consiliului European.

În cazul în care România se va lovi de un nou refuz, Ciolacu a anunțat că vor exista și repercusiuni. Mai exact, este gata să atace votul Vienei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

În plus, premierul spune că în acest demers, țara noastră ar trebui susținută de toate instituțiile europene: Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European.

Marcel Ciolacu a mai declarat că în cazul în care Austria nu-și dorește intrarea în Schengen a României și Bulgariei, mai există o opțiunea. Aceea ca Viena să iasă din spațiul de trecere liberă și să-și ia toate măsurile necesare de securitate la propriile granițe.

Dacă este atât de distrus Schengenul, eu nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen, să îşi facă ziduri cu sârmă ghimpată şi electrice, nu am nicio problemă. Dacă Austria îşi doreşte această abordare cu garduri, să şi le plătească, să iasă din Schengen., a declarat premierul României.