Marcel Ciolacu a anunțat care este poziția Guvernului față de posibilitatea creșterii TVA, dezbătută recent în spațiul public. Majorarea este susținută de Comisia Europeană pentru acoperirea deficitului bugetar.
Ciolacu a zis clar: ce se întâmplă cu creșterea TVA
Marcel Ciolacu s-a întors de la Bruxelles, unde a discutat cu oficialii europeni pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul urmează să-l implementeze. În spațiul public s-au discutat recent mai multe variante ale acestuia, inclusiv creșterea TVA-lui la 21%.
După consultările cu Comisia Europeană, premierul României a spus că Executivul nu va lua în considerare o majorare a TVA-ului. Nici la alimente sau medicamente, nici la alte categorii de produse.
Premierul a explicat că o asemenea creștere nu ar duce decât la o inflație mai mare, ceea ce nu este acceptabil în acest moment. Mai ales, a mai spus el, după ce Guvernul a făcut eforturi să aducă inflația la o valoare de o singură cifră în ultimele luni.
Am anunţat foarte clar că eu nu sunt de acord, ca prim ministru al României, să creştem cota e TVA peste 19%, un lucru care ar duce, evident, din nou la o creştere a inflaţiei şi la o scădere economică., a declarat premierul.
Marcel Ciolacu a mai explicat ce va cuprinde pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar și automat reducerea cheltuielilor statului.
În primul rând, pe masa Parlamentului va ajunge pachetul de măsuri pentru reforma administrativă, care implică eliminarea unor sporuri, vouchere și posturi din instituțiile statului.
Apoi, sunt discutate măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, principala problemă care a dus la un deficit bugetar atât de mare.
Iar al treilea punct este cel al reformei fiscale, cu eliminarea unor excepții care ar urma să aducă mai mulți bani la bugetul de stat.
O altă măsură dorință de Executiv ar fi și creșterea punctului de pensie din 2024. Aceasta ar urma să fie și prioritatea Ministerului Muncii în lunile ce urmează.