Reclamă
Reclamă

O navă filipineză s-a ciocnit luni cu o navă chineză în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insulele Spratly, disputate de cele două ţări, a anunţat paza de coastă chineză.

„Nava de aprovizionare filipineză a ignorat numeroase avertismente din partea chineză” şi „s-a apropiat de nava chineză (…) într-un mod neprofesionist, provocând o coliziune”, a precizat paza de coastă într-un comunicat, citat de France Presse.

Beijingul a acuzat nava că „a intrat ilegal în apele din jurul recifului Ren’ai”, numele chinezesc al atolului Second Thomas din Insulele Spratly (Insulele Nansha pentru Beijing).

Reclamă

„Paza de coastă chineză a luat măsuri de control împotriva navei filipineze în conformitate cu legea”, a adăugat comunicatul, scrie Agerpres.

Beijingul revendică practic întreaga Mare a Chinei de Sud, inclusiv apele şi insulele din apropierea coastelor mai multor vecini ai săi, în pofida unei hotărâri a unei instanţe internaţionale din 2016. Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam revendică, de asemenea, mai multe recife şi insuliţe din această mare, unele zone putând adăposti bogate rezerve de petrol.

Beijingul desfăşoară gărzi de coastă şi alte nave pentru a patrula în Marea Chinei de Sud şi a transformat recifele în poziţii militare, scrie AFP.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro