Reclamă

Klaus Iohannis a promulgat legea plafonării prețului la energie pentru 2023, dar mai mult i-a încurcat pe români. Legea are mai multe probleme, cea mai importantă fiind că nu-i vizează și pe chiriași, ci doar pe proprietari. Ca să beneficieze de plafonare, cei mai mulți trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere.

De la 1 ianuarie 2023 se schimbă legea plafonării la energie, dar parcă în dezavantajul românilor. Prețurile vor fi într-adevăr reduse, dar nu toți românii pot beneficia la fel de ușor de plafonare.

Mai exact, plafonarea se aplică pentru fiecare persoană doar o dată, pentru un singur domiciliu. Asta înseamnă că atunci când e vorba de mai multe contracte pentru mai multe adrese, proprietarul trebuie să aleagă între ele. De asemenea, ca să beneficieze de tariful plafonat, e nevoie de o cerere și o declarație, depuse la furnizor.

Problema apare însă în cazul românilor care nu au locuințe proprii, ci stau cu chirie. În acest caz ei trebuie să treacă contractul de energie pe numele lor cu ajutorul contractului de închiriere de la ANAF. Abia apoi vor putea să beneficieze de tariful plafonat.

Furnizorul ar trebui să aplice plafonul automat pentru acea adresă care figurează ca domiciliu. Dacă clientului nu-i convine, atunci depune o cerere și o declarație și-și indică el pentru ce locuință, pentru ce adresă să i se aplice plafon. De abia atunci trebuie să depună (cerere)”, a explicat Zoltan Nagy-Bete pentru Europa Liberă.

Reprezentatul ANRE a mai precizat însă un detaliu important. Ca să beneficieze de tariful plafonat, românii trebuie să verifice cu furnizorii în ce categorii se încadrează și ce cereri sunt necesare.

Cererile pot fi depuse în tot anul 2023

O altă problemă a noii legi a plafonării la energie a fost reprezentată de timpul limită pe care îl aveau românii pentru depunerea cererilor și declarațiilor.

Zoltan Nagy-Bete, vicepreședintele ANRE, a explicat că acestea pot fi declarate oricând, iar furnizorii vor fi obligați prin lege să aplice tariful plafonat.

Important este că persoanele care au o singură locuință nu trebuie să depună nicio cerere și nicio declarație. Pentru ei, plafonul va fi aplicat direct de furnizorii de energie. Dacă se încadrează, bineînțeles, la consumul maxim stabilit prin lege.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro