În cazul decretării stării de război, mobilizare sau asediu, serviciul militar va redeveni obligatoriu pentru cei care 20 și 35 de ani. Mai mult, dacă acest scenariu va deveni realitate, Ministerul Apărării va mobiliza toţi militarii aflați în rezervă.

Deși serviciul militar nu mai este obligatoriu, în contextul crizei din Ucraina, suspendarea se poate ridica, pentru o perioadă de timp sau total dacă situația o va cere.

În prezent, Armata Română se poate baza pe 60.000 de rezervişti, adică cei care au efectuat stagiul militar și au livret, scriu jurnaliștii de la Adevărul.ro. 

Cine ar putea merge în armată, în caz de război

Legea 395/2005 prevede că, pe durata stării de război, mobilizare sau asediu, executarea serviciului militar va deveni din nou obligatoriu, pentru bărbații între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile de încorporare.

Nu vor fi chemați la război cei care sunt încadrați inapți pentru serviciul militar, din punct de vedere militar, personalul hirotonit sau ordinat care aparţine cultelor religioase legale și călugării cu vechime de peste un an.

Cine sunt românii care vor merge în armată, dacă va fi război. Cei care refuză vor fi pedepsiți
Pixabay

Mai mult, persoanele care sunt condamnate sau care au persoane în întreținere sunt scutiți de încorporare. Nici cei care au soţia bolnavă, încadrată în gradul I sau II de invaliditate, cei care au unul sau mai mulţi copii minori, iar soţia a decedat sau cei ai căror părinţi sunt invalizi de gradul I sau II, indiferent de vârstă nu vor merge la război.

Ce pedepse vor primi cei care refuză încorporarea

Legea spune că dacă un cetățean refuză încorporarea, comite o infracțiune care se pedepsește penal cu închisoare de la 2 la 7 ani.

„Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, se arată în Codul Penal.