Vasko Pirgov este unul dintre primii martori ai tragediei de pe autostrada Struma, în apropiere de satul Bosnek, Bulgaria. Bărbatul a descris pentru televiziunea Nova TV scenele teribile unde 45 de copii și tineri au murit carbonizați după ce autobuzul în care se aflau a luat foc.

Martorul lucrează în administrația regională Pernik și s-a întâmplat să aibă treabă chiar la fața locului, în momentul în care a avut loc accidentul cumplit. Vasko a declarat că înaintea lui mai erau doar poliția și pompierii și nu mai trecuse nimeni pe acolo.

Cine este vinovat pentru destinul acelor suflete?

Vasko Pirgov este de părere că șoferul are toată vină, din cauză că ar fi lovit cu anvelopa mașinii un semn de circulație. Astfel, s-a produs dezechilibrul autocarului și lovirea acestuia de stâncă în urma căreia a luat foc.

„Cred că este vina șoferului. O anvelopă din față dreapta a lovit un semn de circulație, care a fost aruncat la 45 de metri distanță. De acolo, tragedia devine ireversibilă. Există o scurgere de combustibil”, a explicat Pirgov pentru Nova TV.

Cine se face vinovat pentru cumplitul accident din Bulgaria, în urma căruia au murit 45 de copii și tineri. Ce s-ar fi întâmplat, de fapt, înainte ca autobuzul să ia foc
Twitter

De asemenea, martorul a reconstituit drumul pe care l-a făcut șoferul și a ajuns la concluzia că dezastrul nu e din cauză că ar fi adormit la volan. Conform datelor pe care le are, cel care conducea autocarul staționase la o benzinărie care se afla la o distanță mai mică de 20 de minute de locul accidentului. Astfel, Vasko își susține ipoteza de mai sus.

„Exclud că șoferul a adormit la volan. De la benzinărie până la locul accidentului sunt aproximativ 20 de minute. Presupun că a încurcat drumul, a întors brusc volanul, a băgat cauciucul din față în semn, apoi s-a întâmplat tragedia. Autobuzul a luat foc din față. Cei care erau în spate au spart luneta și au reușit să scape cu viață”, a argumentat Vasko Pirgov.

Majoritatea victimelor sunt copii și tineri din Nordul Macedoniei

Autocarul trecea prin Bulgaria pentru a se întoarce în Macedonia de Nord după ce mai mulți localnici realizaseră o excursie în Turcia. Călătoria a necesitat un număr de trei autocare și se deplasau împreună. Ministrul de interne interimar din Bulgaria Boiko Raşkov a declarat jurnaliştilor că cel care a suferit accidentul era ultimul autocar.

Autoturismul s-a lovi ieri noapte de un parapet de protecţie în jurul orei 2 dimineața și a luat foc instant. 45 de oameni au murit, iar 7 au fost transportaţi la spitalul din Pirogov, unde starea lor este stabilă, neprezentând răni vitale. Potrivit premierului Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, aproximativ 10 decedați sunt copii, iar restul tineri între 20 și 30 de ani.

„Este o tragedie îngrozitoare. Majoritatea victimelor sunt tineri, 12 victime au sub 18 ani, iar restul au între 20 şi 30 de ani. Majoritatea victimelor sunt cetăţeni de-ai noştri, dar sunt şi câţiva sârbi”, a declarat Zaev pentru o agenţia de ştiri nord-macedoneană.

De asemenea, Zaev a adăugat pentru cei care cunosc persoane din această călătorie, că pe lista pasagerilor autocarului ars se află un cetăţean din Serbia şi unul din Belgia. Din păcate, nu se știe încă dacă cei doi sunt printre decedaţi sau printre răniţi.