Reclamă

Ce este mișcarea Hamas, care este scopul ei și de ce este considerată de Occident o organizație teroristă. Care este istoria Hamas, ce scopuri au militanții organizației și, până la urmă, cine îi sprijină pe aceștia, atât financiar, cât și logistic.

Hamas este o organizație islamică militantă fundamentalistă care operează în Cisiordania și Fâșia Gaza. Numele „Hamas” este un acronim și vine de la Ḥarakah al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah, adică mișcarea islamică de rezistență.

Mișcarea are departamente dedicate activităților religioase, miliare, politice și de securitate. Această desfășoară un program social și administrează numeroase școli, spitale și instituții religioase.

Hamas dispune de un personal de securitate format de 12.500 de persoane. Scopul Hamas este înființarea un stat palestinian islamic, iar manifestul său original militează pentru distrugerea statului Isralel. Actualul președinte declarase anterior că grupare sa va susține înființarea unui stat palestinian pe baza granițelor din 1967.

Cine își sprijină, de fapt, financiar și logistic pe cei din Gruparea Hamas

Hamas a vărsat sânge în Israel

Refuzul Hamas de a recunoaște statul Israel este unul dintre motivele pentru care gruparea a fost exclusă de la negocierile de pace. A fost fondată în 1987, în timpul primei intifade palestiniene împotriva ocupării Cisiordaniei și a Fâșiei Gaza de către Israel. Hamas s-a opus atunci și nu a recunoscut niciodată dreptul statului Israel de a exista.

Inițial, o organizație strict militară, Hamas și-a dezvoltat imediat o ramură care o urmărit oferirea de diferite beneficii sociale palestinienilor, iar din 2005 când Israelul s-a retras din Gaza, a jucat un rol politic important. Puternic afectată militar de fiecare dată în urma luptelor, organizația nu a fost lovită fatal niciodată.

Gruparea are parte de sprijin din partea altor organizații

Majoritatea guvernelor occidentale, inclusiv Uniunea Europeană sau Statele Unite ale Americii au clasificat Hamasul ca fiind o organizație teroristă. Norvegia și Elveția sunt două excepții notabile de state care au păstrat o poziție neutră și au păstrat legăturile diplomatice cu Hamas.

Cine își sprijină, de fapt, financiar și logistic pe cei din Gruparea Hamas

Hamas are un buget anual de 70 de miliarde de dolari, potrivit Consiliului pentru Relații Externe. Multe fonduri vin din partea unor palestienieni din străinătate, de la donatori privați din Orientul Mijlociu și organizații umanitare musulmane din Occident.

Gruparea primește un ajutor financiar semnificativ precum arme și instrucție din partea Iranului. De la câștigarea alegerilor din 2006, Hamas dispune și de fonduri publice. Gruparea se bucură de un sprijin important în rândul populației din Gaza, grație programului său social.


Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro