Medicul infecționist Alexandru Rafila a răspuns la una dintre cele mai importante întrebări pe care românii și le pun acum despre COVID: cine infectează mai mult: persoanele vaccinate sau cele nevaccinate.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat luni că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate în România 1.550 de noi cazuri de Covid și 154 de decese la pacienți confirmați cu noul coronavius. Numărul de noi infectări a început să scadă, după o perioadă mai nevastă.

Alexandru Rafila, despre cine infectează mai mult: persoanele vaccinate sau cele nevaccinate

Concret, specialistul spune că metoda de transmite nu este foarte diferită între vaccinați și nevaccinați, factorii decisivi fiind, de fapt, alții.

 „Cine infectează mai mult: un vaccinat anti-COVID sau un nevaccinat?”. Răspunsul lui Alexandru Rafila
Pixabay

„Proporția de persoane vaccinate şi nevaccinate este diferită. Unii vaccinați nu mai fac boala. Acum însă există o tulpină care se transmite mult mai ușor. Proporția celor care fac forme grave din rândul vaccinaților este mult mai mică decât în cazul nevaccinaților.

Ca să încetinești transmiterea, vaccinarea trebuie combinată și cu alte metode. Dacă oamenii au forme clinice manifeste, probabil că transmit în mod similar.

Modalitatea de transmitere nu este diferită între vaccinați şi nevaccinați. La noi, din numărul de decese, 90% erau nevaccinați.

Sunt şi persoane cu afecțiuni la care răspunsul imun nu există. Noi am avut 500-600 de morți pe zi, la o populație de 18 milioane de locuitori. Noi am fost pe locul 1 în lume câteva săptămâni la rând. A murit un Parlament pe zi sau câteva avioane s-au prăbușit.

Din cauza celor care fac propagandă imorală împotriva vaccinării, multe mii de oameni au murit. Mai sunt şi decesele indirecte, oamenii nu au loc în spitale. Anul trecut am avut 20.000 de oameni decedați în 3 luni” , a declarat Alexandru Rafila despre cine infectează mai mult: un vaccinat anti-COVID sau un nevaccinat, citat de Antena 3. 

Ce spune medicul despre Alexandru Rafila despre medicamentele anti-COVID de la Merck şi Pfizer

Referindu-se la antiviralele produse de companiile Merck şi Pfizer, special pentru COVID, Alexandru Rafila a declarat că acestea se vor aproba foarte repede și la noi în țară.

„Medicamentele de la Merck şi Pfizer vor fi autorizate repede. Românii trebuie să știe că medicația nu ține loc de vaccinare. Toate medicamentele antivirale sunt toxice. Medicamentele anti-COVID nu se iau preventiv. Noi vom încuraja ca aceste antivirale să fie disponibile în sistem ambulatoriu”, a mai spus medicul, potrivit aceleași surse.