Reclamă

Generalul Serghei Surovikin, supranumit generalul Armaghedon, este noua tactică a președintelui Vladimir Putin în războiul împotriva Ucrainei.

Numirea sa a fost anunțată la câteva ore după atacul asupra podului Crimeea. Iar prima zi de muncă a noului lider a văzut Ucraina lovită de un val uriaș de rachete rusești. Una dintre cele mai ample serii de lovituri la care a fost martoră luni de zile.

Dar generalul Surovikin nu este de fapt nou în efortul de război șovăitor. El a comandat trupe pe frontul din sudul Ucrainei și, cu o zi înainte de începerea războiului, a fost sancționat de Europa pentru influența militară și relația sa cu președintele Putin.

Aceasta pare a fi prima dată când Rusia a numit oficial un comandant pentru întreaga sa operațiune militară din Ucraina. Înainte de aceasta, au existat rapoarte din presă că postul ar fi deținut de generalul Alexander Dvornikov.

Dar cine este noul comandant?

Anunț apocaliptic venit din Rusia: Vom ajunge pe marginea prăpastiei, a morții! Vladimir Putin are intenții serioase

Născut în 1966 la Novosibirsk, generalul Surovikin, în vârstă de 55 de ani, este un veteran al războaielor recente din Rusia.

Generalul Surovikin și-a început cariera militară activă în Afganistan la sfârșitul anilor 1980. Acest lucru s-a întâmplat în circumstanțe care au fost „extrem de nefavorabile”, spune profesorul de istorie și cultură rus Peter Waldron – sovieticii pierdeau.

Profesorul Waldron sugerează că acest lucru a modelat caracterul și reputația generalului. Deoarece el a fost puternic implicat în „violență considerabilă” de la început.

În 1991, acasă, trei persoane au fost ucise în timpul unei ciocniri între vehicule militare și protestatari pro-democrație la Moscova. Potrivit serviciului rus al BBC, protestatarii au blocat calea vehiculelor, iar generalul Surovikin, care era responsabil, a dat ordin de a continua.

Ulterior, toate acuzațiile au fost renunțate pe motiv că el urmase ordinele.

Patru ani mai târziu, pe când era student la Academia Militară Frunze, generalul a primit o pedeapsă cu suspendare pentru că a vândut ilegal un pistol unui coleg de clasă. El a susținut că a fost „înființat”. Iar condamnarea a fost ulterior scoasă din dosar.

Conflictele sale

Generalul a continuat să slujească în conflictele din anii 1990 din Tadjikistan și Cecenia. Și, mai recent, în Siria, unde Moscova a intervenit în 2015 de partea guvernului președintelui sirian Bashar al-Assad.

Generalul Surovikin era responsabil de asta. Și era „în mod clar pregătit să folosească orice măsuri sunt necesare”.

Între timp, Charles Lister, directorul Programului pentru Siria la Institutul din Orientul Mijlociu, spune că generalul Surovikin are o „atitudine absolut neiertătoare față de inamic” – văzând combatanții și civilii la fel.

Sub comanda generalului, forțele ruse au fost implicate în acoperirea utilizării agentului nervos sarin, spune domnul Lister. Ei au fost martori încărcați în avioanele siriene cu câteva minute înainte de un atac chimic mortal asupra orașului Khan Sheikhoun. În care au murit peste 80 de persoane.

Un erou pentru Putin

În 2017, președintele Putin i-a acordat generalului Surovikin medalia Eroul Rusiei – cea mai înaltă onoare a țării – pentru serviciul său în Siria. În timp ce Human Rights Watch (HRW) l-a enumerat drept cineva care ar putea fi considerat responsabil pentru încălcarea drepturilor omului.

În mai multe rânduri, soldații sub comanda generalului Surovikin au fost acuzați de violență împotriva civililor. În Cecenia, martorii oculari spun că luptătorii au desfășurat „operațiuni de curățare”. În care casele civililor au fost sparte și localnicii au fost bătuți, potrivit serviciului rus al BBC.

Generalul Surovikin a respins acuzațiile.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro