Câștigătorul celui de-al 100-lea Premiului Nobel pentru Pace a fost o ales după o lungă și atentă analiză a candidaților. Conform datelor oficiale, au fost aleși 301 candidați, dintre care 223 au fost persoane fizice, iar 78 organizații.

Premiul Nobel pentru Pace din anul 2019 a fost câștigat anul acesta de Abyi Ahmed, prim-ministrul Etiopiei. Bărbatul a primit această distincție datorită modului eficient în care a rezolvat problemele cu statul Eritreea.

De unde au început divergențele dintre cele două state? Se pare că acestea datează din anul 1991, atunci când Eritreea și-a dobândit independența față de Etiopia. Între anii 1998 și 2000 cele două țări au fost în război, lăsând în urmă peste 100.00 de victime. Deși în anul 2002 s-a propus un acord de pace între cele două țări, Etiopia și-a menținut poziția și a refuzat orice întelegere.

Situația s-a schimbat abia anul acesta, când prim-ministrul Abyi Ahmed a făcut o vizită oficială în Eritreea, iar cele două state au rediscutat acordul de pace și au restaurat înțelegerea dintre ele.

Politicianul în vârstă de 43 de ani a fost unul dintre candidații favoriți ai publicului pentru câștigarea premiului. Pe lângă activitățile din propria țară, el a contribuit și la rezolvarea unei crize politice din Sudan, după ce conducătorul țării Omar al-Bashir a fost arestat.