Când oportunitatea a venit în 2009, iar la ușă era Steve Jobs, cariera Alinei Vandenberghe a luat amploare
La acea vreme, Vandenberghe era un dezvoltator de software în vârstă de 25 de ani. Lucra ca stagiar în echipa de produse mobile la agenția globală de știri Thomson Reuters. Astăzi, este co-fondatoarea și directorul de experiență al Chili Piper.
1.Chili Piper
Chili Piper este un programator de întâlniri pentru clienții corporativi și echipele lor de vânzări. Fondată în 2016, Chili Piper aduce aproximativ 10 milioane USD. În venituri anuale recurente de la 30.000 de clienți diferiți. Inclusiv nume precum Spotify, Airbnb și Shopify.
Start-up-ul cu 143 de angajați a obținut finanțare de 54 de milioane de dolari până în prezent. De la investitori precum Flashpoint Venture Capital și Gradient Ventures, brațul de investiții AI al Google.
Mulți fondatori de start-up-uri îl creditează pe Jobs pentru că i-a inspirat să facă saltul la antreprenoriat. Vandenberghe este una dintre puținele persoane prețioase care pot atribui în mod direct etosul companiei sale unei interacțiuni personale cu regretatul co-fondator Apple. Cu ani în urmă, Jobs a ales o aplicație Thomson Reuters pe care a ajutat-o să o creeze pentru lansarea primului iPad Apple.
Orice tânăr dezvoltator de software ar fi luat acel vot de încredere și ar fi alergat cu el. Dar pentru Vandenberghe, o tânără din domeniul tehnologiei care a crescut sub un regim comunist, lucrul cu Jobs a însemnat ceva deosebit de special. Era exact tipul de mentorat de care avea nevoie pentru a-și găsi avantajul competitiv.
2.Un start dificil
Antreprenoriatul nu era o noutate pentru ea. La București, la sfârșitul domniei partidului comunist în România, se ocupa de vânzare de ruj până la gestionarea facturilor de apă și electricitate ale vecinului ei.
Dar în Statele Unite, engleza ei ruptă și accentul greu i-au făcut dificilă comunicarea eficientă. „Când am ajuns, am simțit că engleza tuturor era de 100 de ori mai bună decât a mea. A fost mai bine. Dar la început mă luptam foarte mult cu alții. Și uneori abia vorbeam”.
Câteva luni mai târziu, managerul ei a abordat-o pe ea și pe un coleg cu o sarcină specială. Să construiască o aplicație pentru o tabletă dreptunghiulară mică.
După discursul de deschidere al lui Jobs, care a anunțat tableta în ianuarie 2010, Vandenberghe a fost promovată din nou la funcția de director de telefonie mobilă. La câteva zile după anunț, ea și-a părăsit biroul din Times Square și a clădit ușor drumul pe care este astăzi.