Reclamă

A fost unul dintre oamenii preferați ai lui Adolf Hitler.

Otto Skorzeny, un locotenent colonel Waffen-SS, care avea o cicatrice de duel vizibilă pe partea stângă a feței, a întocmit o înregistrare foarte neobișnuită. L-a salvat pe dictatorul italian Benito Mussolini din captivitate în 1943. A lucrat ca spion pentru Mossad la începutul anilor 1960 pentru a distruge programul de rachete al Egiptului.

Descris drept „un fugar devenit milionar”, el a devenit un om de afaceri de succes în Spania postbelică, al cărui lider fascist, Francisco Franco, a întâmpinat expatriați naziști ca el.

Începutul lui Skorzeny

Cine a fost cel mai periculos om din Europa. Faptele sale sunt cunoscute în toată lumea
Colaj

Născut la Viena în 1908, s-a alăturat Partidului Nazist în 1934. După ce Germania a anexat Austria în 1938, a fost unul dintre gardienii de corp de încredere ai lui Hitler. Rănit pe frontul de est în urma invaziei Germaniei asupra Uniunii Sovietice în 1941, a fost transferat la o unitate de operațiuni speciale.

Plasat la conducerea Operațiunii Oak, o misiune de salvare pentru a-l scoate pe Mussolini din arest la domiciliu într-un hotel înalt din munții din nordul Italiei, Skorzeny și un grup select de comandouri au reușit fără probleme. Din acel moment, a fost un erou și o celebritate în cercurile naziste. Mussolini a fost atât de recunoscător încât i-a oferit un ceas gravat cu inițialele italienului.

Un an mai târziu, Skorzeny a fost trimis la Budapesta pentru a se asigura că Ungaria va rămâne în tabăra Axei. Aflând că liderul suprem al Ungariei, Miklos Horthy, intenționează să facă pace cu Aliații, Hitler a decis să-l înlăture. Skorzeny l-a răpit pe fiul lui Horthy, forțându-și tatăl să demisioneze. Demisia sa a adus puterea mișcării radicale Arrow Cross, ducând la uciderea în masă a încă mai mulți evrei maghiari.

Cum și-a căpătat porecla

La scurt timp după aceea, în timpul Bătăliei de la Bulge, ultima încercare a Germaniei de a schimba curentul războiului în favoarea sa, Skorzeny a format o forță de atac al cărei singur scop era să perturbe operațiunile SUA.

Formați numai din soldați vorbitori de limba engleză, purtând uniforme ale armatei americane și conducând tancuri americane capturate, infiltrații lui Skorzeny au provocat atât de multe ravagii în spatele liniilor, încât și-a câștigat porecla de „cel mai periculos om din Europa”.

Odată cu înfrângerea Germaniei, Skorzeny s-a ascuns temporar. După predarea sa, a fost închis într-un lagăr de prizonieri. Trimis în judecată, a fost exonerat.

Viața după război

Skorzeny a emigrat în Spania – un refugiu al criminalilor de război naziști. La mijlocul anilor 1950. În această perioadă, a divorțat de soția sa și s-a căsătorit cu Ilse Luthje, nepoata lui Hjalmar Schacht. Care fusese ministrul economiei în al treilea Reich între 1934 și 1937.

Datorită legăturilor sale în Spania și Germania de Vest, Skorzeny, de profesie inginer, a prosperat în afacerile de import-export și ca traficant de arme. A fost, de asemenea, consilier militar al doi președinți, Gamal Abdel Nasser al Egiptului și Juan Peron al Argentinei. Au existat zvonuri că ar fi avut o aventură cu văduva și succesorul lui Peron, Eva.

În această perioadă, se presupune că a fost implicat în rețeaua „ratline”, care a introdus ilegal naziști. Precum Adolf Eichmann, Klaus Barbie și Joseph Mengele, din Europa în America Latină.

Misiuni la Mossad

Spre sfârșitul anilor 1950, Skorzeny a recrutat oameni de știință germani pentru rachete pentru a ajuta Egiptul să dezvolte un arsenal de rachete. Temându-se de implicațiile programului de rachete al Egiptului. Mossad-ul l-a cooptat pe Skorzeny în schimbul imunității la asasinat. În conformitate cu planul Mossad, Skorzeny l-a atras pe unul dintre oamenii de știință, Heinz Krug, la o întâlnire, unde a fost răpit și ucis. Dispariția lui Krug a avut un efect de înfrigurare imens, determinând pe restul oamenilor de știință germani să părăsească Egiptul.

În ciuda asociației sale oportune cu Israelul, Skorzeny a rămas fidel idealurilor naziste. Și nu a condamnat niciodată Holocaustul. Într-un interviu filmat în 1973, el a spus că nu are regrete cu privire la serviciul său în Germania nazistă.

Skorzeny a murit de cancer în 1975. La înmormântarea sa, admiratorii și-au luat cu evlavie rămas bun de la el cu un salut nazist cu brațele înțepenite.

Pare clar că Skorzeny s-a bucurat de cel mai bun loc din două lumi. A obținut statutul de erou în Germania nazistă. Și s-a bucurat de viața bună din Spania după dispariția războiului.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro