Reclamă

Premiile Nobel sunt acordate începând cu 7 octombrie la Stockholm și Oslo. Aceste premii onorează contribuțiile semnificative pentru „binele omenirii”, conforme cu dorința lui Alfred Nobel, inventatorul suedez care le-a instituit.

Printre faptele notabile ale Premiului Nobel pentru Pace, se numără situația a cinci laureați care au fost în detenție la momentul primirii premiului. În anul 1936, jurnalistul și pacifistul german Carl Von Ossietzky se afla într-un lagăr de concentrare nazist. Aung San Suu Kyi, lidera opoziției birmaneze, câștigătoare a premiului în 1991, era în arest la domiciliu și a refuzat să călătorească la Oslo, temându-se că nu se va mai putea întoarce în Myanmar.

Disidentul chinez Liu Xiaobo a primit premiul în 2010 în timp ce era încarcerat, scaunul său la ceremonie fiind simbolic gol. În 2022, activista pentru drepturile omului din Belarus, Ales Bialiatski, a fost reprezentată la ceremonie de către soția sa, Natalia Pintchouk. Anul trecut, activista iraniană Narges Mohammadi și-a sărbătorit Premiul Nobel dintr-o celulă din închisoarea Evin.

Premiul Nobel este, de asemenea, notabil prin vârstele variate ale laureaților săi. Malala Yousafzai din Pakistan a devenit cea mai tânără câștigătoare a Premiului Nobel la vârsta de 17 ani, în 2014. În 1915, Lawrence Bragg a stabilit un alt record devenind cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, la 25 de ani. Pe partea opusă, John B. Goodenough a primit Premiul Nobel pentru Chimie la 97 de ani, în 2019.

Din punct de vedere procedural, din 1974 statutul Fundației Nobel stipulează că un premiu nu poate fi acordat postum, cu unele excepții. Două personalități decedate, ambele suedeze, au fost premiate: poetul Erik Axel Karlfeldt și secretarul general al ONU, Dag Hammarskjöld.

Alfred Nobel, cunoscut ca inventator al dinamitei, a scris și poezii, neavând deloc pretenția ca lucrările sale să fie numite poezii, dar dorind să își îmbunătățească engleza sau să evite depresia. Arhivele Academiei Suedeze sunt pline de scrisori de la personalități literare care atrag atenția asupra Premiului pentru Literatură, iar nominalizări pentru premii trebuie primite până la 31 ianuarie în fiecare an.

Astfel, Premiile Nobel continuă să impresioneze nu doar prin realizările laureaților, ci și prin poveștile și regulile unice care guvernează acordarea acestor distincții prestigioase.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro