Numărul persoanelor ucise de cutremurele devastatoare ce au lovit Turcia și Siria continuă să crească.

La 6 zile de la dezastru, s-a ajuns la un bilanț de peste 33.000 de morți. Iar specialiștii atenționează că cifrele vor continua să crească, asta pe măsură ce șansele supraviețuitorilor scad. 

A trecut aproape o săptămână de la catastrofa ce s-a dezlănțuit asupra Turciei și Siriei. Luni, 6 februarie, 2 seisme de 7.7, respectiv 7.5 magnitudine pe scara Richter au afectat mai multe zone din aceste 2 state. Zeci de mii de clădiri au fost distruse, iar sub ele au rămas captivi, spun estimările specialiștilor, sute de mii de oameni.

În Turcia, bilanțul după 6 zile de la seisme a ajuns la 29.605. Aici, echipele de intervenție turce, în colaborare cu cele internaționale, lucrează neîncetat. Sunt căutați încă supraviețuitori, deși salvatorii se așteaptă să găsească tot mai multe cadavre. Cei care nu au putut fi scoși de sub ruine în primele 72 de ore de la tragedie au tot mai puține șanse să fie găsiți în viață.

În Siria, numărul morților a ajuns la 3.576. Aici, cifrele reale sunt greu de stabilit, mai ales că multe dintre zonele afectate de seisme sunt controlate de rebeli, unde echipajele de intervenție nu au ajuns.

Asta pentru că președintele Bashar al-Assad nu a permis decât transportul de ajutoare umanitare, nu și al salvatorilor internaționali. Iar trupele guvernului au ajuns doar în zonele controlate de guvernul său.

Multe țări și-au retras trupele din Turcia

Însă nici în Turcia, intervenția trupelor internaționale nu este mai ușoară. Furia  populației a atins cote maxime. Cei mai mulți învinovățesc Guvernul pentru intervenția lentă în anumite zone, așa că mai multe țări au decis să-și retragă trupele din motive de securitate. Printre acestea se numără Germania, Austria și Israel.

People walk past collapsed buildings following a devastating earthquake in the town of Jinderis, Aleppo province, Syria, Thursday, Feb. 9, 2023. The quake that razed thousands of buildings was one of the deadliest worldwide in more than a decade. (AP Photo/Ghaith Alsayed)

Situația este cu atât mai gravă cu cât victimele neajutorate și clădirile prăbușite au căzut pradă hoților. Din disperare sau din dorința să se îmbogățească, mulți caută printre dărâmături bunuri pe care și le însușesc. Iar cei care nu au găsit încă un loc să se adăpostească rămân și fără puținul cu care au rămas după cutremure. Peste 100 de persoane au fost reținute de polițiștii turci pentru furt.