Am evoluat atât de mult încât în prezent ne permitem să tratăm boli care în trecut păreau unele fără leac. Cu toate acestea, alte afecțiuni au crescut ca frecvență în rândul populației, a copiilor mai exact. Este vorba despre realitatea dureroasă din spatele milioanelor de copii din întreaga lume diagnosticați cu autism.
1 copil la 48 de nașteri se naște cu această condiție medicală
În urmă cu aproape două decenii, un copil la 10.000 de nașteri venea pe lume cu autism. În prezent, o realitate dură lovește direct în moale capului, mii de mame. Undeva în lume, la 48 de nașteri, se naște un copil cu o astfel de afecțiune.
Citește și
Statul dă gratis 2.000 de lei femeilor din România! Care sunt condițiile
Ce s-a întâmplat pe parcursul celor aproape douăzeci de ani, nici măcar medicii nu pot răspunde. Cert este că viața tuturor s-a schimbat și tehnologizat, alimentația s-a modificat mult. Astfel că, în mod concret nimeni nu poate găsi o explicație care a dus la o astfel de situație în lume.
Autismul este definit ca Tulburarea de Spectru Autist (TSA), descrisă ca o tulburare în dezvoltarea cognitivă.
Aceasta vine la pachet cu un deficit în comunicarea socială, dar și în interacțiune. Totodată, copiii diagnosticați cu această tulburare au un comportament repetitiv și restrictiv.
În trecut, tulburările din spectrul autist erau depistate mult mai târziu. Acum, copiii pot prezenta semne legate de această condiție medicală încă de dinainte de 3 ani. Astfel, părinții au ocazia de a începe cât mai rapid tratamentul în astfel de cazuri.
Cei mici care suferă de această tulburare fac activități repetitive. De exemplu învârt roțile unei jucării în mod obsesiv. De altfel, pot privi zeci de minute în șir această mișcare de rotație, de exemplul a mașinii de spălat. Totodată, încă de dinainte de doi ani își pot roti mâinile, de asemenea, repetitiv.
Bineînțeles, acestea sunt doar câteva dintre semnele timpii ale autismului.
Afecțiunea poate fi trată prin terapie ABA. Aceasta se poate întinde pe durata unor ani întregi ca rezultatele să fie vizibile.