Numărul morților din Turcia și Siria continuă să crească de la oră la oră.

La 3 zile de la cele 2 cutremure care au distrus regiuni întregi din cele două țări, bilanțul este unul apocaliptic. Localitățile arată ca după un război sângeros, iar salvatorii încă fac eforturi să-i scoată pe supraviețuitori dintre ruine.

Turcia este în stare de urgență pentru 3 luni, după ce a fost lovită de cele mai puternice seisme din ultimul deceniu. Autoritățile au descoperit sub ruine în cele 3 zile de la tragedie peste 8.574 de morți, iar alte peste 50.000 de persoane au fost rănite. Și în Siria, afectată de aceleași cutremure, situația este la fel de dureroasă. Până acum, 2.802 morți și  5.008 de răniți.

Sub dărâmături, există încă supraviețuitori care așteaptă echipele de intervenție Au petrecut ultimele 56 de ore în agonie, dar salvatorii reușesc cu greu să ajungă la ei. Iar cel mai grav este că cei care nu au murit din cauza seismelor e posibil să fie uciși de frig. Sud-estul țării este sub un val de aer rece, care a adus și temperaturi de -10 grade pe timpul nopții.

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a vizitat deja unele dintre zonele afectate. El a promis ajutor celor afectați de calamitate.

Toate instituțiile statului lucrează în acest moment. În prima zi am întâmpinat unele probleme, dar apoi, în a doua zi și astăzi, situația a fost ținută sub control. (…) Împreună, vom oferi susținere tuturor familiilor afectate și împreună cu Minsiterul Trezoriei am pregătit un anume buget. Planul actual este să oferim 10.000 de lire turcești (494 euro – n.r.) familiilor afectate., a transmis președintele.

Oamenii acuză că au fost lăsați să moară sub dărâmături

În ciuda promisiunilor autorităților, oamenii sunt revoltați de modul în care autoritățile au reacționat. Erdogan este acuzat de poporul său că ajutoarele nu au intervenit la timp, iar oamenii au fost lăsați, pur și simplu, să moară.

În jur de 24.000 de membri ai serviciilor de intervenție și ai Armatei au fost desfășurați în zonele afectate de cutremure. Câteva mii dintre aceștia sunt din numai puțin de 70 de țări. Însă chiar și cu ajutor internațional, în unele zone autoritățile nu au ajuns deloc. Aici, supraviețuitorii îndurerați nu au putut decât să încerce singuri să-și scoată rudele de sub ruine.