Un ciclon de o violență excepțională a lovit teritoriul francez Mayotte, situat în Oceanul Indian în largul coastei estice a Africii, unde se estimează că ar putea fi până la 1.000 de persoane decedate. Ciclonul Chido a afectat serios și insulele învecinate Comore și Madagascar, precum și Mozambicul, relatează Sky News.
Prefectul arhipelagului Mayotte, Francois-Xavier Bieuville, a declarat la postul local de televiziune că „sunt câteva sute de morți, poate ne vom apropia de o mie, chiar mii, dată fiind violența acestui eveniment”. El a subliniat că este „extrem de dificil” să se stabilească un număr exact al victimelor în acest moment, notează News.ro.
Până în prezent, oficialii au confirmat cel puțin 14 decese în Mayotte, avertizând însă că se așteaptă ca această cifră să crească. Sectiuni întregi din Mayotte au fost profund afectate sâmbătă, iar rafalele de vânt din sud-estul Oceanului Indian au depășit 220 km/h. Meteo-France a raportat că este cea mai puternică furtună ce a lovit insulele în peste 90 de ani. Cartiere întregi au fost distruse, iar infrastructura, inclusiv aeroportul și spitalul principal al regiunii, a suferit daune masive.
Noul prim-ministru francez, Francois Bayrou, se teme că mulți locuitori din zonele sărace, ce trăiesc în barăci precare, sunt expuși riscurilor serioase. În prezent, spitalul din Mayotte a anunțat că nouă persoane sunt în stare critică și alte 246 au fost rănite. „Numărul morților este posibil să fie ridicat”, a avertizat și ministrul de interne al Franței, Bruno Retailleau.
Autoritățile franceze au mobilizat 1.600 de agenți de poliție și jandarmerie, salvatori și pompieri din Mayotte și Reunion și au trimis provizii prin avioane și nave militare. Ciclonul Chido continuă să producă distrugeri acum în Mozambic, unde UNICEF a confirmat impactul puternic asupra provinciei Cabo Delgado, care are aproximativ două milioane de locuitori.
Sezonul cicloanelor în sud-estul Oceanului Indian durează de obicei din decembrie până în martie. În trecut, cicloane similare precum Idai în 2019 și Freddy anul trecut au avut un impact devastator în Africa de Sud-Est, ridicând probleme legate de siguranța umană și provocând crize umanitare de amploare. Potrivit studiilor recente, schimbările climatice contribuie la intensificarea acestor fenomene, afectând disproportionat țările sărace din sudul Africii.