Guvernul Chinei și-a instruit insituțiile publice să înlocuiască dispozitivele fabricate în afara Chinei, inclusiv softurile, până în 2022, conform Financial Times.

Cu această decizie se încearcă înlăturarea dependenței Chinei de tehnologie străină. Companiile americane cum ar fi Dell, HP, și Microsoft vor avea de suferit în China.

Încă nu este clar dacă această mișcare este un răspuns direct la decizia administrației Trump de a bloca dispozitivele Huawei în oficiile guvernamentale, decize luată mai devreme anul acesta. China încerca deja să nu mai depindă de companiile străine cu legea axata pe securitate cibernetica din 2017, dar sancțiunile Statelor Unite ar fi putut accelera acest proiect.

Recent, Huawei a fost interzis accesul platformei Magazin Play de la Google pentru dispozitivele sale Android, acțiune care a înlăturat smartphone-urile Huawei din topurile vestice. Înainte de interdictie, Huawei era al doilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume.

Din estimari reiese ca între 20 și 30 de milioane de computere și alte dispozitive vor fi înlocuite, conform analiștilor chinezi. Treizeci la sută dintre ele vor fi înlocuite până în 2020, 50% până în 2021, și restul de 20% până în 20%.

Există și problema softurilor, majoritatea fiind proiectate să ruleze pe sisteme de operare cum ar fi Windows, creat de compania americană Microsoft. Dacă se vor înlocui aceste sisteme de operare, dezvoltatorii vor trebui să proiecteze aplicații care rulează pe sisteme de operare din China, cum ar fi Kylin OS.