Reclamă

Sonda selenară chineză Chang’e-7 va pleca spre Polul Sud al Lunii în 2026, cu scopul de a căuta gheață și de a testa tehnologii de ultimă generație, esențiale pentru viitoarele misiuni umane pe satelitul natural al Pământului, conform presei chineze.

Misiunea, care include un vehicul spațial avansat cu un analizor de molecule de apă, va încerca să confirme prezența gheții de apă în craterele permanent umbrite de pe Lună. Anterior, misiunile Chang’e-3 și Chang’e-5 au reușit aselenizări pe fața apropiată a Lunii, iar Chang’e-4 și Chang’e-6 au atins partea îndepărtată a acesteia.

Tang Yuhua, designer-șef adjunct al misiunii, a declarat pentru China Media Group că sonda Chang’e-7 va testa capacitatea Chinei de a ajunge în orice regiune a Lunii. În cazul identificării gheții de apă, acest fapt ar putea reduce semnificativ costurile și timpul pentru transportul apei de pe Pământ, facilitând stabilirea unei baze umane pe termen lung și explorarea altor zone ale spațiului, inclusiv Marte.

Wu Weiren, designer-șef al programului chinez de explorare selenară, a menționat că sonda va cuprinde o sondă orbitală, un modul de aselenizare, un rover și un „hopper” mobil, toate confruntându-se cu provocări extreme, cum ar fi temperaturile de sub minus 100 de grade Celsius și terenurile complexe.

„Hopper-ul” va reprezenta primul modul de explorare de acest tip, destinat să „sară” între zonele luminate de Soare și craterele umbrite pentru analize detaliate. Modulul de aselenizare va folosi sistemul chinez de „navigație cu imagini de referință” pentru precizie, iar „hopper-ul” va aplica tehnologia activă de absorbție a șocurilor pentru a naviga în siguranță pe pante.

Sonda va putea să analizeze terenul autonom, iar peste jumătate din operațiunile sale vor fi efectuate independent. De asemenea, panourile solare ale sondei, instalate vertical, sunt optimizate pentru a capta lumina solară la unghiuri mici, specific zonei Polului Sud lunar. Misiunea Chang’e-7 se află acum în faza finală de asamblare și testare, a precizat Tang.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro