„Soarele artificial” din China a stabilit un nou record mondial după ce a supraîncălzit o buclă de plasmă la temperaturi de cinci ori mai fierbinți decât soarele timp de peste 17 minute, a informat presa de stat.

Reactorul de fuziune nucleară EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a menținut o temperatură de 158 de milioane de grade Fahrenheit (70 de milioane de grade Celsius) timp de 1.056 de secunde, potrivit agenției de știri Xinhua. Realizarea le aduce oamenilor de știință un pas mic, dar semnificativ mai aproape de crearea unei surse de energie curată aproape nelimitată.

Ce înseamnă asta pentru omenire

China stabilește un nou record. Oamenii de știință au creat un “Soare artificial”
Pixabay.com

Reactorul experimental chinez de fuziune nucleară a doborât recordul anterior, stabilit de tokamakul francez Tore Supra în 2003. În care plasma într-o buclă de bobinare a rămas la temperaturi similare timp de 390 de secunde. EAST a stabilit anterior un alt record în mai 2021, rulând timp de 101 de secunde la o valoare fără precedent de 216 milioane F (120 milioane C). Miezul soarelui real, prin contrast, atinge temperaturi de aproximativ 27 milioane F (15 milioane C).

„Recenta operațiune pune o bază științifică și experimentală solidă pentru funcționarea unui reactor de fuziune.”, a declarat liderul experimentului Gong Xianzuz. Cercetător la Institutul de Fizica Plasmei al Academiei Chineze de Științe, într-un comunicat.

Oamenii de știință au încercat să valorifice puterea fuziunii nucleare de mai bine de 70 de ani. Prin fuzionarea atomilor de hidrogen pentru a produce heliu la presiuni. Și temperaturi extrem de ridicate. Așa-numitele stele din secvența principală sunt capabile să transforme materia în lumină și căldură. Generând cantități enorme de energie fără a produce gaze cu efect de seră sau deșeuri radioactive de lungă durată.

Dar replicarea condițiilor găsite în inimile stelelor nu este o sarcină simplă. Cel mai obișnuit design pentru reactoarele de fuziune, funcționează prin supraîncălzirea plasmei. Înainte de a o prinde într-o cameră de reactor în formă de gogoașă cu câmpuri magnetice puternice.

Este de așteptat ca EAST să coste China mai mult de 1 trilion de dolari până la terminarea experimentului, în iunie. Și este folosit pentru a testa tehnologii pentru un proiect de fuziune și mai mare. Reactorul Termonuclear Experimental Internațional (ITER) este în prezent construit în Marsilia, Franța.