Reclamă
Reclamă

China și Belarus au început luni exerciții militare comune, au anunțat ministerele apărării din cele două țări. Manevrele sunt organizate la doar câțiva kilometri de granița dintre Belarus și Polonia, țară membră NATO. De asemenea, exercițiile se suprapun cu summitul NATO de la Washington.

„Evenimentele care au loc în lume sunt alarmante, situația este instabilă și, prin urmare, vom practica noi forme și metode de îndeplinire a sarcinilor tactice”, a declarat generalul-maior Vadim Denisenko, șeful Comandamentului operațiunilor speciale din Belarus, într-o postare pe Telegram, citat de Ministerul Apărării.

Manevrele, denumite „Falcon Assault”, vor dura până pe 19 iulie și au loc pe un teren de antrenament din apropierea orașului Brest, a mai spus ministerul. Brest, în sud-vestul Belarusului, se află la granița cu Polonia.

Reclamă

Liderii celor 32 de țări membre ale NATO se reunesc marți la Washington pentru un summit în care sprijinul militar și financiar pentru Ucraina se va afla pe agenda reuniunii.

Belarus a permis Rusiei să folosească teritoriul său drept una dintre rampele de lansare pentru invazia Moscovei pe scară largă în Ucraina în 2022.

Ca parte a „exercițiilor antiteroriste”, personalul militar din ambele țări se va antrena pentru aterizarea nocturnă și va desfășura operațiuni într-o zonă populată, a precizat ministerul bielorus al apărării.

Ministerul a postat și o serie de fotografii pe Telegram în care se văd trupe chineze debarcând în weekend dintr-un avion și descărcând echipamente. În postările de luni, ministerul arată trupe care mărșăluiesc pe un teren de antrenament. Nu este clar numărul militarilor care participă la exerciții.

Ministerul chinez al apărării a transmis luni într-un comunicat că Belarus a organizat „o mare ceremonie de bun venit” pentru trupele chineze care au sosit în Belarus pe 6 iulie.

„Instruirea comună urmărește să dezvolte capacitățile de coordonare a trupelor participante și să aprofundeze cooperarea practică între cele două armate”, a mai spus ministerul în comunicat.

Într-o postare pe Telegram, ministerul bielorus al apărării a declarat luni că dimensiunea forțelor NATO la granița cu Belarus crește rapid, ceea ce duce la intensificarea tensiunii în regiune.

„Țara noastră ia toate măsurile posibile pentru a preveni escaladarea. Totuși, dacă cineva ne trece granițele, reacția va fi dură”, se arată în postare.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro