China a stabilit direcțiile principale pentru dezvoltarea agriculturii prin biotehnologie pentru perioada 2024-2028, concentrându-se pe editarea genetică și dezvoltarea de noi varietăți de grâu, porumb și soia. Aceste măsuri sunt parte din eforturile Beijingului de a asigura securitatea alimentară și de a stimula inovațiile tehnologice în agricultură, conform Reuters.
Noul plan își propune să obțină surse de semințe „independente și controlabile” pentru principalele culturi. Un accent deosebit este pus pe dezvoltarea soiurilor de soia și rapiță cu randament ridicat, bogate în ulei și rezistente la dăunători, precum și porumb cu randament superior.
Aceste măsuri vin în contextul în care China își intensifică eforturile de a crește producția internă a principalelor culturi, precum soia, pentru a reduce dependența de importurile din alte țări, inclusiv Statele Unite, în contextul tensiunilor comerciale în creștere cu Administrația Trump.
Documentul oficial subliniază importanța cercetării și dezvoltării de instrumente de editare genetică de precizie, precum și a tehnologiilor esențiale de cultivare, pentru a asigura proprietatea intelectuală independentă a acestora.
De asemenea, planul prevede eforturi de creștere a animalelor de performanță ridicată, cum sunt porcii cu capacitate de reproducere mare și rată de conversie a furajelor superioară, precum și pui rezistenți la diverse boli.
Aceste inițiative subliniază angajamentul Chinei de a investi în biotehnologie pentru a susține producția internă de alimente și a stimula economia agricolă.