Reclamă

China a dezvăluit mult așteptatul bombardier stealth CH-7, fără pilot și cu rază lungă de acțiune, în cadrul evenimentului Zhuhai Air Show, conform informațiilor publicate de MilitaryWatchMagazine. Un videoclip și imagini suplimentare prezintă un exemplar al aeronavei pe o pistă de decolare, sugerând că acesta ar putea fi un prototip sau un model de preproducție.

Avionul CH-7 a fost dezvoltat de către cel de-al 11-lea Institut de Cercetare al Corporației de Știință și Tehnologie Aerospațială din China (CASC). Acesta utilizează un design inovator, de aripă zburătoare, și a fost proiectat pentru a pătrunde în spațiul aerian al inamicului la altitudini mari, fiind capabil să atace țintele cu bombe ghidate precis.

Noua aeronavă are potențialul de a transforma capacitățile bombardierelor chinezești cu rază lungă de acțiune. În prezent, flota de bombardiere a Chinei depinde de variante modernizate ale modelului H-6 care sunt optimizate în principal pentru transportul de rachete și nu au capabilitățile stealth necesare pentru misiunile de penetrare.

CH-7 are o anvergură a aripilor de 26 de metri, fiind mai mic decât H-6, care măsoară 33 de metri în anvergura aripilor, și considerabil mai mic decât bombardierul stealth american B-2, care are 52 de metri anvergură a aripilor. Datorită absenței unei carlingi și a sistemelor de susținere a vieții, avionul poate transporta mai multă muniție intern raportat la dimensiunea sa, comparativ cu bombardierele cu echipaj uman.

Un echivalent mai mare și cu rază mai lungă al CH-7, bombardierul stealth H-20, este în dezvoltare avansată și se estimează că va apărea în variante cu și fără pilot. Caracteristicile similare ale celor două aeronave ar putea facilita dezvoltarea rapidă a modelului H-20, beneficiind de experiența acumulată din testările CH-7.

CH-7 ar putea avea un impact semnificativ asupra echilibrului de forță din regiunea Pacific. Bombardierele fără pilot sunt de așteptat să intensifice presiunea asupra apărării blocului occidental, inclusiv asupra bazelor militare aliate din Tokyo Bay, Okinawa, Guam și Wake Island, alături de progresele Chinei în capacitățile de atac cu rachete navale și aeriene, și de suprafață.

China și-a consolidat experiența în dezvoltarea avioanelor stealth avansate, cum ar fi avionul de luptă J-20 de generația a cincea, operațional din 2017, poziționându-se favorabil pentru a implementa CH-7 drept un bombardier stealth de ultimă generație.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro