Reclamă

Paza de Coastă a Chinei a anunțat că a patrulat pentru prima dată alături de Rusia în apele Oceanului Arctic, marcând o coordonare aprofundată între cele două țări într-o zonă strategică. Această mișcare se aliniază obiectivelor de expansiune ale Beijingului, care își dorește de multă vreme o prezență sporită în regiune.

Acest anunț vine la scurt timp după ce Paza de Coastă a Statelor Unite a semnalat prezența a patru nave ruse și chineze în Marea Bering, semnalând locația „cea mai nordică” unde au fost observate nave chineze până acum. Deși China nu a specificat exact locația patrulei, imagini publicate de presa chineză arată un banner pe una dintre nave, cu mesajul „Paza de Coastă a Chinei își dedică inima Partidului; demonstrând loialitate în Oceanul Arctic”.

Guvernul rus nu a confirmat oficial patrula comună, deși agenția de presă TASS a raportat știrea, citând declarațiile Chinei. În același timp, postul TV de stat din China, CCTV, a menționat că patrularea a avut loc „cu câteva zile în urmă”.

Potrivit declarațiilor Pazei de Coastă a Statelor Unite, cele patru nave ale Pazei de Frontieră Rusă și Pazei de Coastă Chineze au fost observate sâmbătă, tranzitând într-o formațiune în direcția nord-est, în Marea Bering, la circa opt kilometri în interiorul Zonei Economice Exclusive a Rusiei.

Megan Dean, contraamiral al Districtului 17 al Pazei de Coastă a SUA, a subliniat că „această activitate recentă demonstrează interesul crescut pentru Arctica din partea concurenților noștri strategici”. Îngrijorările americanilor cresc în contextul apropierii tot mai strânse dintre China și Rusia, atât în domeniul economic cât și în cel de securitate.

Istoricul colaborării maritime ruso-chineze include interceptarea de către forțele americane și canadiene a unor bombardiere rusești și chineze care zburau împreună în apropierea Alaskăi, precum și operațiuni comune pe coasta Alaskăi în 2022 și 2023.

Analizele specialiștilor indică faptul că această patrulă face parte dintr-un model de colaborare amplificată, având ca scop transmiterea unui mesaj către SUA, a căror activitate în Marea Chinei de Sud și de Est a fost percepută ca fiind deranjantă de Beijing.

Conform lui Carl Schuster, fost căpitan al Marinei SUA, semnificația acțiunii Chinei în Arctica este clară: „Paza de Coastă a SUA nu este singura care poate să opereze în și în apropierea zonelor de excludere economică ale altor țări”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro