În cadrul unei serii recente de exerciții militare, China a desfășurat bombardiere modernizate H-6 în apropierea Taiwanului, alături de avioane de atac, nave de război și rachete. Exercițiile, denumite Joint-Sword 2024B de către armata chineză, au acționat ca un ‘avertisment sever’ pentru Taiwan, care își dorește independența, conform declarațiilor armatei chineze.
Ministerul Apărării Naționale din Taiwan a detectat 153 de aeronave militare chinezești și 14 nave militare în apropierea insulei într-o perioadă de 25 de ore de la începutul exercițiului, pe 14 octombrie. Dintre aceste aeronave, 111 au trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan, intrând în zona de identificare a apărării aeriene a insulei.
Ministerul a raportat prezența a ‘trei grupuri de trei aeronave H-6’ care operau în spațiul aerian taiwanez, menționând că două dintre aceste grupuri au efectuat exerciții simulate de atac. Versiunile modernizate ale bombardierului H-6 sunt capabile să lanseze rachete balistice cu focoase nucleare și rachete antinavă cu rază lungă de acțiune. Unele dintre acestea pot fi realimentate aerian, permițându-le să lovească ținte îndepărtate în Pacificul de Vest.
Beijingul susține că Taiwanul face parte din China și nu exclude posibilitatea de a-l aduce sub controlul său prin forță. Capacitățile militare ale Chinei, incluzând și participarea avionului de vânătoare stealth J-35A la un spectacol aerian, sunt monitorizate cu atenție în contextul tensiunilor cu SUA, mai ales în urma revenirii lui Donald Trump la putere.
China continuă să producă bombardiere H-6, cu toate că producția a fost posibil să încetinească recent, conform lui Thomas Shugart, expert în armată chineză. Evaluațiile actuale indică existența a aproximativ 230 de astfel de bombardiere în forțele aeriene chineze.
În martie, într-o mărturie în fața Comisiei pentru securitate SUA-China, Thomas Shugart a subliniat că forța H-6 a Chinei s-a extins, având tehnologie și arme avansate. SUA și aliații săi sunt conștienți de necesitatea neutralizării amenințării reprezentate de bombardierele H-6, așa cum a declarat David Deptula, general-locotenent în rezervă al Forțelor Aeriene ale SUA.
Un eveniment notabil a avut loc la 24 iulie când avioane americane și canadiene au interceptat o patrulă formată din două H-6 chinezești și două bombardiere rusești Tu-95 în apropiere de Alaska. Acesta a fost primul zbor al bombardierelor chinezești aproape de continentul american, relevând puterea și încrederea în creștere a armatei chineze, conform foștilor ofițeri ai forțelor aeriene americane.