Autoritățile chineze de frontieră și-au întărit măsurile pentru a detecta și expulza nord-coreenii care fug de regimul lui Kim Jong Un, introducând echipamente noi și patrule suplimentare pe un segment de 1.400 de kilometri de frontieră, potrivit unei analize a documentelor guvernamentale și a declarațiilor unor surse pentru agenția Reuters.
China a implementat noi centre de deportare, a instalat sute de camere de recunoaștere facială și a adăugat patrule de-a lungul frontierei cu Coreea de Nord. În plus, poliția chineză monitorizează cu atenție rețelele sociale ale nord-coreenilor aflați în China și colectează date biometrice ale acestora, conform informațiilor adunate de la dezertori și misionari. Stephen Kim, un misionar, a subliniat că „peste 90% dintre dezertorii nord-coreeni din China au fost înregistrați cu datele lor biometrice”.
Beijingul caută să controleze mai strict migrația neautorizată, susținând că dorește să mențină stabilitatea în regiunea de frontieră și să își protejeze legăturile cu Phenianul. Totodată, acest control strict oferă autorităților chineze o pârghie în relațiile cu Coreea de Nord. Roberta Cohen, specialist în drepturile omului, avertizează că o creștere a numărului de dezertori ar putea destabiliza regimul nord-coreean și ar putea determina schimbări geopolitice importante în peninsulă.
Documentele examinate de Reuters dezvăluie detaliile bugetului pe 2024 al poliției chineze din provincia Jilin, unde s-au alocat 30 de milioane de yuani pentru securitatea frontierei și „deportarea și repatrierea” imigranților ilegali. De asemenea, una dintre stațiile de deportare a fost construită în orașul Dandong, iar alte proiecte sunt planificate pentru orașele din apropierea frontierei nord-coreene.
Anul trecut, poliția de frontieră din provincia Jilin a început să dezvolte un sistem de supraveghere avansată pentru a detecta migranții fără acte, iar un sistem similar este deja în funcțiune în Jilin și Changbai, zone intens monitorizate.
În replică, China subliniază că protejează drepturile străinilor pe teritoriul chinez, asigurând în același timp ordinea la frontieră. Deși Beijingul neagă existența dezertorilor nord-coreeni, considerându-i migranți economici ilegali, organizațiile pentru drepturile omului afirmă că supravegherea mai intensă a dus la o creștere a riscului de capturare și deportare.
Nici ambasadele nord-coreene și nici organizațiile sud-coreene implicate nu au transmis puncte de vedere oficiale pe această temă. În schimb, coreeni dezertori afirmă că presiunea chineză sporită a dus la intensificarea temerilor printre cei care încearcă să evadeze din Coreea de Nord.