Reclamă
Reclamă

China a anunțat vineri sancțiuni împotriva mai multor companii din grupul Lockheed Martin și a directorilor acestora pentru vânzarea de arme către Taiwan, acțiune despre care Beijingul afirmă că „interferează serios în afacerile interne ale Chinei și dăunează grav suveranității și integrității teritoriale”.

China a condamnat deja joi aprobarea dată de Departamentul american de Stat pentru vânzarea unei drone de luptă și a unui sistem de rachete de luptă către Taiwan în valoare de 360,2 milioane de dolari, asigurând că problema Taiwanului constituie „linia roșie” în relația dintre Washington și Beijing, conform agenției Agerpres.

Printre companiile și persoanele sancționate ale căror active în China vor fi înghețate se numără câteva filiale ale grupului Lockheed Martin, precum și directorii James Teclit, Frank St. John și Jesse Malefe. Acestora li se va interzice să desfășoare operațiuni în țară și să intre pe teritoriul chinez, inclusiv în Hong Kong și Macao, a declarat vineri Ministerul chinez de Externe într-un scurt comunicat.

Reclamă

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, a declarat joi că decizia SUA de a vinde arme Taiwanului constituie o „încălcare gravă a suveranității și intereselor de securitate ale Chinei”, „deteriorând grav relațiile dintre China și SUA” și „amenință pacea și stabilitatea” în Strâmtoarea Taiwan. Lin Jian a menționat că această decizie „trimite un semnal greșit forțelor separatiste” de pe insulă.

Chestiunea Taiwanului este una dintre cele mai mari surse de conflict între China și Statele Unite, în principal ca urmare a faptului că Washington este principalul furnizor de arme al Taiwanului și ar fi cel mai mare aliat militar al acestuia în cazul unui război cu regimul de la Beijing. În ultimii ani, China și-a intensificat presiunea asupra insulei, pe care o consideră o provincie rebelă, după ce naționaliștii din Kuomintang s-au retras acolo ca urmare a pierderii războiului împotriva armatei comuniste în 1949.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro