Proteste la cea mai mare fabrică producătoare de iPhone.

Zeci de imagini cu muncitori chinezi furioși au început să apară pe rețelele de socializare în noaptea de 22 spre 23 noiembrie 2022. Filmate mai întâi noaptea, apoi ziua, ele arată furia muncitorilor închiși în fabrici din cauza politicii chineze.

Acest site al companiei taiwaneze Foxconn este cel mai mare producător de iPhone din lume și are peste 200.000 de angajați. Dar, de la izbucnirea mai multor cazuri de Covid-19 la mijlocul lunii octombrie, angajații, care locuiesc în dormitoarele de pe șantier, au fost limitați la locurile de muncă.

Imagini cu angajați care fug pe jos de pe șantier, escaladând garduri, cu o valiză în mână, au provocat indignare pe rețelele de socializare chinezești.

Mai multe videoclipuri arată ciocniri violente între protestatari și poliție

Imaginile filmate din diferite unghiuri arată, de exemplu, o mulțime de protestatari care avansează spre un grup de persoane îmbrăcate în costume sanitare albe și înarmate cu scuturi antirevoltă și bastoane. Protestatarii pot fi auziți strigând „vrem drepturi”.

Mai multe înregistrări video arată cum demonstranții adună proiectile de pe jos și le aruncă spre poliție, inclusiv bucăți dintr-un gard alb distrus care se afla pe drum.

Rănile sunt vizibile în videoclipuri. Un protestatar îmbrăcat într-o jachetă portocalie și neagră apare în mai multe videoclipuri cu fața însângerată.

Scena are loc pe șantierul și în vecinătatea șantierului Zhengzhou, vizibil în „street view” pe harta Baidu.

În dimineața zilei de 23 noiembrie, nu mai puteau fi găsite imagini ale acestor demonstrații – căutările folosind hashtag-uri care se refereau la evenimente, în special „Zhengzhou riots”, nu au dat niciun rezultat.

Cu toate acestea, tastând cuvintele-cheie chinezești „Zhengzhou” sau „Foxconn”, au apărut mai multe publicații care se referă la aceste evenimente.

Fabrica din Zhengzhou are peste 200.000 de angajați, producând dispozitive Apple, inclusiv iPhone 14 Pro și Pro Max.

Autoritățile au ordonat ca orașul să intre în izolare, spunând că oamenii nu vor putea părăsi zona decât dacă vor avea un test Covid negativ. Acest lucru afectează mai mult de șase milioane de persoane din oraș.

Distribuie

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.